FPT 10-ball Turku erinomaisissa olosuhteissa Petri Makkosen juhlaa

16.11.2015

Tällä kertaa pelattiin pitkän tauon jälkeen Turussa maan kärkisarjan turnaus ja koko tapahtuma oli todella odotuksen arvoinen.

Turun sydämessä toimiva uusi biljardipyhättö Pocket Billiard/bar oli panostanut hyvin esimerkillisesti peliolosuhteet viimisen päälle ja yhteistyö yrittäjän sekä henkilökunnan kanssa oli mutkaton ja saumaton mikä mahdollisti tähän mennessä ehkä parhaimman kokonaisuuden tourilla.
Tätä edellämainittua boostasi ehdottomasti myös se, että vahvan paikallispelaajiston mukana tulleita katsojia riitti runsain määrin käytännössä aina lauantaiaamun klo. 09:stä asti aina finaalin asti.
Parhaimmillaan pelkästään erikseen rajatulle pelialueelle oli jännittäviä pelejä saapunut katsomaan arviolta yli 100 katsojaa mikä teki todella hienon ja intensiivisen tunnelman koko tapahtumaan raikuvine aplodeineen sekä kaikkine tunteiden purkauksineen aina riippuen pelitapahtumasta.

Pelipaikalle oli tehty käytännössä täydellinen peliolosuhderemontti missä viimeiset säädöt pöytiin tehtiin vasta perjantaina illasta ja paikalla oli uudet verat, pöydät oli tismalleen samassa vaaterissa ja laveteille päästiin kisaamaan uusilla pallosarjoilla.
Hyvät peliolosuhteet sekä tourin uskomattoman kova taso nostivat päätään kun tällä kertaa pelattiin pelaajille totuttua lyhkäisempään voittomäärään, seitsemään voittoon vuoroaloituksilla.

Ensimmäisenä päivänä suurta katsojalaumaa onnistuttiinkin viihdyttämään formaatin mahdollistamalla nopeilla pelin käänteillä, minkä isoimmin tarjosivat herrat Sami Karttunen ja Miikka Hirvonen. Karttunen näytti menevän menojaan johtaessa Miikkaa jo 5-0 lukemin, kun Hirvonen päätti, että helpolla ei mene loppuun. Miikka otti roolia ja nousikin lopulta ratkaisevaan 6-6 tilanteeseen, missä kaikki avaimet jäi kuitenkin Karttuselle formaatin tarjotessa hänelle aloitusvuoron.
Samilta tyhjä aloitus jonka jälkeen nähtiin jotain mitä en muista nähneeni koskaan, tai ainakaan ihan hetkeen. Hirvonen ilmoitti Karttuselle, ettei ollut tyytyväinen tekemäänsä pakkaan joka hänen mielestään ei levinnyt niin hyvin kuin olisi tarkoitus ja tarjosi Samille mahdollisuuden tehdä oman pakan ja uuden aloituksen.
Sami otti mahdollisuudesta kopin, teki aloituksen, tyhjä jonka jälkeen Hirvonen sai mahdollisuuden eikä jättänyt tätä käyttämättä ja voitti ottelun siis 7-6 nousten 5-0 mankelista takaisin peliin.
Tämä kertokoon jotakin pelaajien välisestä kunnioituksesta toisistaan sekä peliä kohtaan ja siitä hengestä mikä kiertueella pelaajien välillä on.

Myös lauantaina alkuillasta saatiin nauttia useista huippupeleistä kun mm. nuorten viimeisimmät Euroopan mestarit ottivat mittaa pitkän tauon jälkeen toisistaan kun Johannes Kauhanen ja Petri Makkonen kohtasivat toisella kierroksella. Pelistä ei vauhtia puuttunut ja todella, todella kovatasoisen väännön veikin mestareista se viimeisin, eli Petri Makkonen luvuin 7-5

Myös toinen turkulainen, ehkä tällä hetkellä se kirkkain tähti paikallisista pelasi yhden kisojen "isoimmista peleistä" mitä lauantaina saatiin nauttia niin paikan päällä, kuin myös Brilliardin tarjoamasta livestreamista, missä kohtasi Kim Laaksonen ja viime kisojen finalisti, paluumuuttaja Marko Lohtander.
Kimi näytti ottavan tilan haltuun nopeasti pelin alettua menemällä jo 3-0 johtoon, kunnes "iso paha Lorko" kaivoi itsensä takaisin peliin. Tasaisesti mentiin loppuun asti, minkä Kim kuitenkin onnistui kääntämään voitoksi ja pelaamalla itsensä sunnuntaille 16 parhaan joukkoon.
Lohtanderin matka tällä kertaa päättyi hävinneiden puolelle viimeiseen ruutuun ennen pudotuspelejä kun tällä kertaa hallitseva 10-pallon Suomen Mestari Janne Kaipainen onnistui yllättämään Lohtanderin.

Sunnuntaina ensimmäisen kierroksen mielenkiintoisimman pelin tarjosi ehkä Aki Heiskanen ja jo aiemmin mainittu Johannes Kauhanen.
Kuten odottaa saattoi, näiden biljardirobottien välinen vääntö meni aina ratkaisuerään, jossa aloituksen jälkeen Kauhaselle jäi pitkä vaikea ykkönen alle, mikä Akin sanoin oli pallo jota ei tee kukaan välttämättä edes yksin harjoitellessaan.
Amerikoissa vietetty aika poolpöydällä kuitenkin on koulinut Kauhasesta sen luokan pelaajan, että vaikka jännittää, pulssi on yli 150, pystyi hän ratkaisemaan pelin itselleen kyseisestä paikasta ja jo toisen kerran tällä FPT kaudella Suomessa eniten yleisen sarjan SM-mitaleita kahminut tamperelainen oli ulkona loppukahinoista.

Markus Juva "grindasi" läpi kisojen vähän siinä "sääntöjen rajamailla" pelaten kohtalaisen hidasta, mutta tarkkaa peliä. Sääntöjen rajamailla tarkoitetaan tässä tapauksessa sitä, että jos tai kun peliaika venyy pitkäksi, on kisoissa tapana kellottaa peli, eli n. 35.s lyöntiaikakello otetaan käyttöön. Tätä ei kuitenkaan tarvinut tehdä sillä eräkeskiarvo pysyi kun pysyikin siinä sille asetetussa marginaalissa ja Markus selvitti lopulta tiensä aina finaaliin asti.
Matkalla kaatui myös yksi erittäin tervetullut paluumuuttaja, tyylikäs pelaaja Vaasasta, Stefan Sellberg.
"Steffin" paluuta on jo vuosia toivottu ja osittain osattu odottaa, mutta tällä kertaa Turussa Steffi lunasti osittain niitä odotuksia mitä moni häneltä on osannut kauden mittaan toivoa ja pelasi hän itsensä hienosti mitalisijoille.

Käytännössä koko sunnuntai olikin sitten Petri Makkosen näytös.
Tämä nuori, mutta hyvin kokenut biljardiammattilainen näytti kuka on nälkäisin tämän tittelin perään tänä viikonloppuna. Hieman yllättäen ehkä Suomessa Petrille voittaminen on ollut viimeaikoina hieman hankalaa, mutta toisaalta, hän pokkasi kesällä ensimmäisen Euroopan kiertueen voiton Saksasta, joten pelikunto ei todellakaan ole ollut se kysymysmerkki ja Turussa se todella näkyi.
Käytännössä virheetön sunnuntai, ylivoimainen hallitsevaa 9-pallon suomenmestaria Jani Uskia vastaan 16 cupin ensimmäisellä kierroksella, samaa selkeää linjaa Petri jatkoi käytännössä finaaliin asti jota ennen nähtiin uusi kohtaaminen Kauhasen ja Makkosen välillä mikä ei jättänyt selittelyille sijaa. Tyrmäävä 7-1 voitto Kauhasesta josta Kauhanen jakoi tunnustusta Makkoselle upeasta pelistä, mitä ei todella ollut kiistäminen.

Finaalista tuli pitkä, tarkka ja vaikea peli, missä Markus käytti kaikki mahdolliset aseensa Petriä vastaan, mutta vaikka sai vielä mahdollisuuden pienestä Petrin "nukahduksesta" tilanteessa 6-5 tullen pelin ja koko kisan aina viimeiseen 6-6 erään, oli aloituslyönti tässä erässä ja kisassa Markus "just bear" Juvan viimeinen.
Petri kesti paineet, väsymyksen ja teki sen mitä yleisön lisäksi ehkä eniten hän itse itseltään odotti.
Ensimmäinen FPT voitto Makkoselle tässä vaiheessa kautta varmasti teki hyvää.

Pelipaikka, kuten sanottua oli upea kokonaisuus. Peliareena hienossa kunnossa ja yleisöä riitti.
Ei tämän hienompaa voi toivoa järjestettäessä tämän luokan tapahtumaa Suomen parhaille pelaajille.
Tästä kaikesta iso kiitos Turkuun ja Pocketin henkilökunnalle sekä paikan omistajalle!
Toivottavasti saadaan jatkumoa tälle tapahtumalle myös ensi vuonna jotta saadaan yksi Suomen perinteikkäimmistä pelikaupungeista pidettyä mukana tourilla todella vahvalla kotiedustuksella maustettuna.

Seuraavan kerran FPT härdelli rantautuu Kotkaan straightpoolin eli pool biljardin kuninkuuspelin muodossa.
Luvassa on tottakai aina jotain uutta, ja tällä kertaa se jätetään odottamaan päivänvaloa helmikuulle, että mitä meillä on pelaajille tarjota. Varmaa on se, että Jyväskylän Players ja Turun Pocket on asettanut riman niin korkealle, että me tourilla koitamme kehittää tapahtumaa vielä paremmaksi katsojille sekä pelaajille, mutta helppoa se ei tule olemaan, mutta ei sen kuulukaan olla.
Tälle ryhmälle pelaajia ei yksinkertaisesti halua muuta, kuin pelkkää parasta ja sen eteen voitte olla varmoja, että FPT työryhmä tekee kaikkensa!

Nähdään Kotkassa.
FPT team

Teksti: Riku Heino

 

Tulokset 8 cupista

8 cup

Keihola- Sellberg 2-7
Korpela- Juva 4-7
Kauhanen- Kaipainen 7-2
Laaksonen- Makkonen P. 3-7

Semifinaali

Makkonen - Kauhanen 7-1
Sellberg - Juva 4-7

Finaali

Makkonen - Juva 7-6

Katso lisää tuloksia täältä