Pääpeliä

17.11.2015

Petri Makkonen töpeksi Finnish Pool Tourin KymppiMasters-finaalissa todella helpon pussituksen, menetti sen vuoksi 6-5-johtoasemansa ja jo varmalta näyttäneen turnausvoittonsa. Seuranneessa ratkaisuerässä hän sitten tyhjensi pöydän pussittamalla kymmenen palloa peräkkäin ja voitti kuin voittikin koko turnauksen.

Makkosen omien sanojenkin mukaan se missattu seiska oli ”sata kertaa sadasta” -lyönti. Eli umpivarma. Sen jälkeen Makkosen olisi pitänyt nasauttaa vain helpoissa paikoissa pöydällä köllineet ysi- ja kymppipallo pussiin, ja turnausvoitto olisi ollut selvä. Kun seiska sitten nasahtikin pussin sijasta pussinsuunpyöristykseen, moni katsoja lienee vetänyt poikkeuksellisen syvään happea.

Kun vielä Makkosen finaalivastustaja Markus Juva käytti tilaisuutensa hyväkseen ja vei ottelun ratkaisuerään, moni on todennäköisesti nostanut Juvan osakkeita turnausvoittajaksi. Perustuen siihen, että Makkosen mentaalimaailma ei tuollaista epäonnistumista tarpeeksi nopeasti pysty käsittelemään. Makkonen ei sen enempiä selittele epäonnistumistaan tyyliin ”jotain mystistä siinä vaan tapahtui”.

- Tuulettelin seiskaa lyödessäni jo turnausvoittoa, olin pokaalin ja rahojen (1200 €) kanssa matkalla kotiin. Aloittelijan moka. Sellaista ei pitäisi antaa tapahtua, Makkonen myöntää.

Käsittely

Markus Juva löi jäljelle jääneet pallot nopeasti pöydältä, ja sitten oltiinkin ratkaisuerässä. Juva löi aloituslyönnillään kiven pussiin, mutta muut pallot eivät pusseja löytäneet. Makkoselle käsipallo ja täysi pöytä. Kymmenen palloa ja pussiin ja turnausvoitto. Miten karmean virheen nollaus onnistui näin lyhyessä ajassa?

- Olen yrittänyt ajatella niin, että virheitä tulee. Niitä tulee joka tasolla, korkealla tasolla tietysti vähemmän. Kun virhe on tullut, se on ollutta ja mennyttä. Vaikka mitä olisi tapahtunut, sillä ei ole mitään merkitystä sen kanssa mitä tulee tapahtumaan tai miten itse peliä jatkaa. Tilanne pitää vaan nollata. Tunteita ei näytetä ulos, vaikka sisällä kävisi kovakin myllerrys. Olemus on pidettävä tyynenä ja rauhallisena.

- Ajattelin vain, että jos saan vielä mahdollisuuden, keskityn siihen täysillä. Sain sitten heti päätöserän alussa käsipallon. Pari tarkkaa päällevetoa siinä vaadittiin, mutta muuten pöytä oli melko helpohko tai rutiininomainen. Olisi ollut henkisesti raskasta hävitä sen virheen vuoksi, sillä olisin varmaan muistanut sen kauan. Onneksi sain vielä käännettyä pelin, Makkonen kertaa.

Mitä tästä voi(mme) oppia?

- Kysymys on rutiineista, niiden huolellisesta läpikäymisestä. Kyllä nyt taas pitää keskittymisen ja huolellisuuden mukana, vaikka olisi miten helppo lyönti.

Vireessä Eurotourille

Makkosen kausi jatkuu viikonlopun Karhu Openin kautta ensi viikon Eurotourin osakilpailuun Trevisoon Italiaan. Kauden viimeiseen Eurotourin osakilpailuun Makkonen lähtee hyvillä mielillä. 9-pallon MM-kisoista ja ensimmäisestä Finnish Pool Tourin osakilpailusta tulleet pettymykset ovat nyt vaihtuneet nousujohteiseen peliin.

- Finaali oli ehkä epätasaisin pelini, mutta muuten turnaus oli oikein hyvä. Treenasin aika paljon, mikä maksoi itsensä takaisin turnauksessa. Pienen mahalaskun jälkeen peli on nyt uomissaan, joten lähden Eurotourille hyvillä mielin, voittamaan. Tämä kausi on jo osoittanut, että sielläkin menestyminen on hyvin mahdollista. Tavoitteenani on sijoittua Eurotourin kokonaisrankingissä viiden parhaan joukkoon, Makkonen psyykkaa.

Makkosen lisäksi Eurotourille ovat Suomesta lähdössä Finnish Pool Tourin avausturnauksen voittanut Jani Siekkinen sekä Patrik Tanttu.

Teksti: Juhani Hyvärinen.