Janina Rosten otti 10-pallon SM-kultaa

15.2.2016

Turkulainen Janina Rosten voitti huippujännittävässä finaalissa Riikka Saarasen 6-5 voittaen uran ensimmäisen Suomen mestaruuden

Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa pelattu poolin naisten 10-pallon SM-finaali huipentui Janina Rostenin kultajuhliin. Rosten oli hyvin hämillään finaalivoitostaan ja ensimmäisestä Suomen mestaruudestaan.

- Jotenkin ei ole ollenkaan sellainen olo, että olen Suomen mestari, Janina Rosten sanoi heti finaalin jälkeen vielä hämillään saamastaan huomiosta televisiokameroiden ja lehtitoimittajien piirityksen jälkeen.

- Tunsin, että molemmat tämän päivän vastustajistani olivat varmempia pussittajia. Minulla ei ole pelirutiinia enkä oikein välillä tiennyt miten peliä pelaisi. Mutta tiukille meni ja finaalissa vähän paremmin kuin semissä. Varmaan aamulla oli hankaluuksia huonosti nukutun yön jäljiltä, Rosten sanoi hymyssä suin. Tietysti olisin toivonut itseltäni parempaa peliä mutta tämä oli aivan täydellinen tapahtuma ja kaikki toimi loistavasti. Tästä täytyy nyt katsoa kortit loppuun saakka tämän kauden osalta ja seuraava tähtäin onkin kasi SM kisat.

Hopeamitalisti Riikka Saaranen oli luonnollisesti hieman pettynyt omaan suoritukseensa.

- Vaikka finaalissa tuntui rennommalta kuin semissä, niin silti tein erien lopuissa paljon virheitä. Mahdollisuudet oli omissa käsissä ja olisi ollut hienoa voittaa täällä mutta nyt se ei onnistunut, Riikka Saaranen sanoi harmistunut ilme kasvoillaan.

- Tämä oli kuitenkin todella kiva tapahtuma, puitteet olivat hienot ja yllättävän vähän hallin muu hälinä häiritsi. Olen ylpeä että sain olla mukana täällä ja oli kunnia pelata tässä tapahtumassa, Riikka Saaranen sanoi lopuksi.

SM-viikko tapahtuma alkoi biljardin osalta jo perjantaina kun Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa vietettiin koululaisten lajitutustumispäivää. Samoin lauantaipäivä oli tohinaa täynnä kun eri lajien urheilijat ja yleisö pääsivät kokeilemaan biljardia. Kahdella pöydällä kävikin päivän aikana kymmeniä kokeilijoita.

Sunnuntaina päästiin tositoimiin ja finaaliotteluiden pariin. Päivän ensimmäisessä semifinaalissa peli alkoi lopulta mestaruuteen saakka yltäneeltä Janina Rostenilta hyvin takkuisesti. Ensimmäiset kolme erää menivät vastustaja Tuija Soiniselle puhtaasti 3-0. Soininen pelasi selkeää ja taitavaa biljardia kun Rosten oli aivan jäässä. Ottelun ratkaisuhetkeksi voidaankin sanoa neljännen erän toiseksi viimeinen pallo, jonka Soininen pussitti, mutta myös samalla lyöntipallon. Rosten sai siitä ilmaisen freimin josta alkoi hänen viiden erän voittoputkensa. Soininen ei saanut enää alun rentoutta ja tarkkuutta lyönteihin, muta saavutti silti hienosti SM pronssia.

Toisessa semifinaalissa kohtasivat kokeneet Riikka Saaranen ja Tuija Tiihonen. Saaranen meni jo 4-0 johtoon, kunnes Tiihonen pääsi mukaan peliin kaventaen tilanteeksi 4-3. Ottelussa nähtiin hienoja seiftejä, mutta vastapainoksi joitakin helpohkoja virheitä. Saaranen sai kuitenkin lopulta tarvittavat 5 voittoerää tililleen ja paikan finaaliin. Tiihoselle palkinnoksi uran 10:s SM pronssimitali.

Finaali alkoi Riikka Saarasen komennossa ja hän näytti kaksikosta olevan paremmin pelissä sisällä. Kahden erän jälkeen Saaranen oli varmoin ottein 2-0 johdossa. Tämän jälkeen ottelun tärkeys alkoi näkyä Saarasen otteissa ja viimeisten pallojen osalta tarkkuus ei ollut riittävää. Rosten pääsi kaventamaan ensin 3-3, jonka jälkeen jatkoerät edettiin tasatahtia aina kutkuttavaan 5-5 tasatilanteeseen saakka. Saarasella oli 5-4 johtotilanteessa jo ratkaisun avaimet käsissään, sillä enää kymppipallo erotti hänet mestaruudesta. Tämä lyönti ei kuitenkaan onnistunut.

Rosten siis tasoitti ottelun tilanteeksi 5-5 ohuen ohuella leikkuulla kymppipallon liruessa hiljaa pussin pohjalle ja finaalin huipennus jäi ratkaisevaan viimeiseen erään. Se alkoikin tiukoilla seifteillä molempien pelaajien osalta. Rosten sai ensimmäisen paikan avata peliä käsipallolla Saarasen epäonnistuessa seiftin purkamisessa, mutta se ei tuottanut kuin yhden pussituksen. Seuraavaksi molemmilta pelaajilta ymmärrettävän paineen alla joitakin epätarkkoja lyöntejä. Saaranen yritti kerran kymppipallon kyytiä siinä kuitenkaan onnistumatta. Lopulta Rosten putsasi pöydän nelospallosta alkaen piinaavan jännityksen noustessa lopulta ottelun ratkaisseen pitkähkön kymppipallon pussitukseen.

Katso Yle Areenasta ottelun jännittävät loppuhetket. Biljardifinaali alkaa kohdasta 01:38

 

Naiset 10-pallo SM, lopputulokset:

1. Janina Rosten, GU

2. Riikka Saaranen, CCA

3. Tuija Tiihonen, AC Luna

3. Tuija Soininen, HSB

5. Emilia Leppänen, JamP

5. Anne Nieminen, Stars

5. Johanna Vartiainen, BCL

5. Emmi Tietäväinen, BBC

9. Terhi Valtanen, Pelika

9. Jenny Moilanen, HyvBK

9. Tuuliina Panula, HyvBK

9. Marjella Frosterus, Ritz

13. Johanna Koivisto, HyvBK

13. Tiia Toivanen, JamP

13. Minna Laitinen, MBK

13. Pia Vähäsöyrinki,LP-90

17. Hannaleena Vainio, HBS

17. Mira Miettinen, Pelika

17. Maarit Gerkman, EP

17. Janina Forsström, PiBK

17. Jenna Jokinen, HyvBK

17. Laura Hartikainen, HyvBK

17. Katja Salminen, AC Luna

17. Nita Viitala, JamP

25. Elisa Holtari, Ritz

25. Merike Sorsa, GU

25. Mari Haapanen, KsBK

25. Tarja Savinainen, JoKK

25. Tuula Eklund, AC Luna