Naiset 8-pallo SM 2017 @Musta Kasi Hyvinkäällä - Kotiseuran Jenny Moilaselle Suomen mestaruus

26.2.2017

Naisten 8-pallo SM-kilpailut pelattiin viikonlopun aikana Musta Kasi-biljardisalilla Hyvinkäällä. Tänäkin vuonna osallistujamäärä ilahduttavasti nousi yli 30:n, vaikka viimevuoden ennätysosallistuja määrästä muutama pelaaja jäätiinkin. Pelit aloitettiin lauantai aamulla 10 aikaan, ja voittaja saatiin selville sunnuntai iltapäivällä kello 15 aikoihin, erona viime vuotisiin kisoihin nyt sunnuntaina ratkaistiin mitalien värit 4 parhaan pelaajan kesken.

teksti: Mikko Ahokas

Launtain pelit etenivät alkuun "käsikirjoituksen" mukaan, suuria yllätyksiä ei nähty ja alkukierroksilla rg-listan ennakkosuosikit pitivät pintansa. Tiukkojakin pelejä toki nähtiin, esimerkkinä Emilia Leppäsen ja Riikka Väyrysen peli voittajien puolen ensimmäisellä kierroksella, Riikka Saarasen ja Janina Rostenin peli paikasta cuppiin voittajien puolelta, Hanna Sokajärven ja Mira Miettisen sekä Jenna Jokisen ja Nina Vuorisen pelit hävinneiden puolen 4. kierroksella sekä jälleen Emilia Leppäsen ja Nam Rotjana Tiengtamin ottelu hävinneiden puolelta paikasta cuppiin menivät aina "kontraan" asti.

Kun cup pelattiin 16 pelaajan voimin ei kovin suuria yllätyksiä vielä alkukierroksilla nähty, suurimmaksi yllätykseksi voitaneen laskea 10-sm:ssä pronssia voittaneen Hyvinkään Biljardikerhon Laura Saarisen jääminen cupin ulkopuolelle.
Sekä 16-cup että 8-cup pelattiin vielä lauantai-illan aikana, ja näissä peleissä nähtiin etukäteisasetelmiin nähden jo yllätyksiäkin, suurimpana voitaneen pitää ennen kilpailuja rg-johdossa olleen Riikka Saarasen tappiota Jenny Moilaselle, Jennyn voittaessa pelin 5-3 ja jatkaessa kohti mitalipelejä. Tiukat pelit nähtiin Elisa Holtarin ja Tuuliina Panulan sekä Laura Hartikaisen ja Janina Rostenin välillä pelien mentyä aina "kontraan" saakka, Elisan ja Lauran jatkaessa kohti mitalipelejä. Myös pitkästä aikaa pool-kilpailuihin paluun tehneen Kokkolan Tiina Nakarin pelit päättyivät cupin ensimmäiselle kierroksella, Emmi Tietäväisen ollessa parempi erin 5-3.


8-cupissa ja paikoista mitaleilla vastakkain olivat Jenny Moilanen ja Emilia Leppänen, Jenna Jokinen ja Elisa Holtari, Laura Hartikainen ja Tuija Soininen sekä Tiia Toivanen ja Emmi Tietäväinen.
Jennyn ja Emilian sekä Jennan ja Elisan pelit venyivät aina "kontra"erään saakka, näissä tiukkojen vaiheiden jälkeen Jenny ja Elisa jatkoivat sunnuntain mitalipeleihin ja vastakkain ratkaisemaan paikkaa finaaliin. Toisen semin peliparin muodostivat Tuija ja Tiia, Tuijan voittaessa pelinsä 5-3 ja Tiia voitti pelinsä selkein 5-1 numeroin.

Semit:
Jenny Moilanen - Elisa Holtari 6 - 3
Molemmilta tarkkaa, joskin hiukan hermoilun värittämää peliä, Jenny pääsi alkupuolella pienelle karkumatkalle, josta onnistui Elisan kiristä huolimatta pitämään kiinni. Jenny finaaliin ja Elisalle nyt 8-pallon SM pronssia aikaisempien straight-pronssin ja hopean joukkoon.
Tuija Soininen - Tiia Toivanen 1 - 6
Peli eteni Tiian selkeässä hallinnassa tarkan pelin turvin. Tiia finaaliin ja Tuijalle pronssimitali kaulaan.

Finaali:
Jenny Moilanen - Tiia Toivanen 6 - 5
Tarkka peli jatkui molemmilta pelaajilta, johtopaikan vaihdellessa muutamaan otteeseen. Ratkaisuerässä Jenny sai ensiksi paikan pistää pelin poikki ja käytti paikkansa. Kasin upottua tuuletukset ja kaulaan ensimmäinen SM-kultamitali.

Tiialle SM-hopeaa, joten Tiian kauden saldo on 1 SM-kulta ja 2 SM-hopeaa, joilla itseoikeutetusti pitää hallussaan naisten Rankinglistan ykköspaikkaa.

16 Cup
Riikka Saaranen - Jenny Moilanen 2 - 5
Annika Konu - Emilia Leppänen 1 - 5
Terhi Valtanen - Jenna Jokinen 2 - 5
Tuuliina Panula - Elisa Holtari 4 - 5
Laura Hartikainen - Janina Rosten 5 - 4
Tuija Soininen - Johanna Vartiainen 5 - 1
Emmi Tietäväinen - Tiina Nakari 5 - 3
Tiia Toivanen - Johanna Turunen 5 - 0

8 Cup
Jenny Moilanen - Emilia Leppänen 5 - 4
Jenna Jokinen - Elisa Holtari 4 - 5
Laura Hartikainen - Tuija Soininen 3 - 5
Emmi Tietäväinen - Tiia Toivanen 1 - 5

Semit
Jenny Moilanen - Elisa Holtari 6 - 3
Tuija Soininen - Tiia Toivanen 1 - 6

Finaali
Jenny Moilanen - Tiia Toivanen 6 - 5

Lopputulokset:

I
Jenny Moilanen HyvBK
II
Tiia Toivanen Shamrock
III
Elisa Holtari Ritz
Tuija Soininen HBS
5.
Emilia Leppänen AC Luna
Jenna Jokinen HyvBK
Laura Hartikainen HyvBK
Emmi Tietäväinen JäKe
9.
Riikka Saaranen CCA
Annika Konu WPT
Terhi Valtanen Pelika
Tuuliina Panula HyvBK
Janina Rosten GU
Johanna Vartiainen BCL
Tiina Nakari Koka
Johanna Turunen JäKe
17.
Riikka Väyrynen WPT
Tuija Karvinen Pelika
Laura Saarinen HyvBK
Nam Rotjana Tiengtam HBS
Anna Mikkola HBS
Mira Miettinen Pelika
Katja Salminen AC Luna
Merike Sorsa GU
25.
Minna Laitinen MSC
Anne Nieminen Stars
Nina Vuorinen GU
Sari Laitinen WPT
Mira Nisula HBS
Hanna Sokajärvi CST
Pihla Korvenranta TBK
Moona Korhonen HBS
33.
Janina Forsström PiBK