Tupla-SM kisasta tuplamestarit Laaksonen ja Rosten

27.1.2019

Vaasan Tupla-SM kilpailussa pelattiin lopuksi 10-palloa. Jo kasipallossa mestaruuden napannut Kim Laaksonen oli omaa luokkaansa ja vei jo toisen kultamitalin. Myös naisten mestaruuden ottanut Janina Rosten voidaan tituleerata tuplamestariksi, sillä hän voitti mestaruuden myös viime vuonna. Vielä pitää mainita molempien mestareiden kotipaikka, joka on Turku. Näin ollen saadaan siis kolme tuplaa yhdessä turnauksessa.

Semifinaalissa mestari Laaksonen ei antanut armoa 68 SM mitalin miehelle, Aki Heiskaselle. Kim Laaksonen pelasi jälleen kerran täydellisen ottelun jättäen Aki Heiskasen täysin lähtötelineisiin. Lopputulos 8-1 ei jättänyt selittelyille sijaa.

- Kyllä oli täydellinen peli, tosin muutama seifti mahtui mukaan, mutta nekin onnistui loistavasti. Pari päällevetoa ei mennyt niin kuin piti, mutta sain nekin hoidettua. Peli tuntui hyvältä, kommentoi Kim lyhyesti peli jälkeen.

Aki Heiskanen ei voinut kuin todeta Kimin ylivoima.

- Tuli välillä tunne, että mitä mä täällä teen, täällä on kisat käynnissä, naureskeli konkari. Aina jäi jotenkin pallot huonoon paikkaan ja jos sain tehtyä seiftin, niin Kimi teki vielä pahemman mulle. Ei vaan lähtenyt peli käyntiin. Kyllä Kimi on maailmanluokan pelaaja, ihan maksimi hallintaa, kehui Aki vastustajaansa.

Finaalissa oli vastassa tuttu mies, Jani Uski. Samat pelurit siis kohtasivat sekä kasin että kympin finaalissa, jossa lopputulos tällä kertaa 8-5. Peli kokonaisuudessaan ei yltänyt aivan legendojen joukkoon, mutta silti nautittavaa katseltavaa.

- Ihan ok finaali, ei loistopeliä mutta olen tosi onnellinen voitosta, hehkutti tuplamestari Kim Laaksonen. En olisi uskonut ennen kisaa että voisin voittaa molemmat, mutta näköjään se on mahdollista. Yllättävän hyvin pystyin pelaamaan kaikki neljä päivää. Janin kanssa ollaan pelattu paljon vastakkain, joten tunnetaan toisemme hyvin. Pikkusen oli ekstra paineita ennen alkua, että pitää yrittää voittaa tämäkin. En tiedä oliko Janilla vähän sama, että hänen pitäisi voittaa nyt kun tuli kasissa tappio.

- Nyt pääsee pelaamaan enemmän ulkomaille, kun sain sponsoriasiaa paremmalle tolalle, ei tartte stressata kun on taloudellisesti mahdollisuus kisata. Tietysti se tarkoittaa myös tarkempaa päivärytmiä ja treeniohjelmaa kuntosalille ja ruokavalioon jne. Paljon varmasti auttaa henkiseen puoleen kun pääkoppa on kunnossa.

- Ensi viikolla on PM kisat, jossa puolustan 10-pallon mestaruutta, sen jälkeen Euro Tour helmikuussa, huhtikuussa US Open Las Vegasissa ja sieltä sitten suoraan Italian EM kisaan, valotti Kim lähiajan suunnitelmiaan. En ole laittanut tavoitteista mustaa valkoiselle, ettei niistä tule turhia paineita. Teen kaiken samalla tavalla kuin ennenkin ja mielessä olevat tavoitteet täyttyy, jos ne on tullakseen, Kim Laaksonen kiteytti lopuksi.

 

Naisten mestari edelleen sama

Janina Rosten tosiaan oli puolustava 10-pallon mestari ja puolustikin sitä täydellisesti, sillä vastustaja Tuuliina Panula jäi ottelussa nollille.

- Tuntuu todella hyvältä. Mahtavat peliolosuhteet, aivan täydelliset koko kisojen suhteen, suitsutti Janina järjestäjiä ja pöytätoimittajaa.

- Viime vuodet olen pelaillut noin 1-2 kertaa viikossa kun on niin paljon töitä, en yksinkertaisesti ehdi treenata riittävästi. Olenkin joskus miettinyt, että mitä jos sitä ehtisi harjoitella, niin tuliskohan sitä joskus paremmaksikin pelaajaksi, Janina mietti leveä hymy kasvoillaan. Pelaaminen on kyllä tuntunut viime aikoina aika eheältä kokonaisuudelta. Ennen finaalia toivoin vain, että voisin pelata selkeää peliä ja sitä se taisi olla, pääsääntöisesti aika mallikasta peliä muutenkin läpi turnauksen. Aikaisemmin Saarisen Lauran kanssa pelattiin keskenään tosi hyvät pelit. Laura pudotti mut kasissa ja minä hänet kympissä. Sovittiin jo silloin ennen kasin finaalia, että Laura ottaa kasin mestaruuden ja minä kympin. Ja niinhän siinä kävi, naureskeli Janina ennustajanlahjojaan.

Janinalla on tosiaan mahtava tilasto neljän viime vuoden 10-pallon SM kisoista: 2016 kultaa, 2017 hopeaa, 2018 kultaa ja 2019 kultaa.

 

Loistavat puitteet, loistavat järjestelyt

Suuret kiitokset vaasalaisille kisajärjestäjille, aivan upeata työtä, etunenässä Stefan Sellberg ja Simo Korpela sekä kymmenet vapaaehtoiset! Ilman teitä tapahtuman järjestäminen ei olisi ollut mahdollista!

Kiitos myös loistavalle spiikkerille, Kaj Kunnakselle. Hän piti tunnelmaa hienosti yllä saaden myös pelaajat rentoutumaan. Myös kommentaattori Tommi Lamminaho antoi vahvan panoksen IS liven selostuksissa sekä lajipäällikön ominaisuudessaan. Samoin kameraryhmä teki loistavaa ammattitaitoista jälkeä Timo Koskelan ohjauksessa. Kilpailun johtajana toimi jälleen kerran ammattitaitoisesti Markus Laurila ja striimivelhona selostuksen kera Jan Morelius sekä finaalituomari Mikko Jäntti.

Liiton puolesta kiitos myös kaikille Tupla-SM tapahtumaa tukeneille tahoille, niin yrityksille kuin yksityisille henkilöille.

Tupla-SM:n kaikkia neljää SM-kilpailua on voinut seurata livenä netissä sivustolta https://www.biljardi.org/ Tulospalvelun nettiin, kaikille pelipöydille, livestriimeihin ja telkkariin on toteuttanut Resulttia Solutions ja Mika Salonen. Kiitos Mikalle tästä!

Myös pelaajat ansaitsevat oman kiitoksensa osallistuessaan tapahtumaan. Koska kyseessä oli ensimmäinen tätä laatua oleva kokonaisuus, oli ensiarvoisen tärkeätä, että pelaajat uskoivat siihen ja lähtivät sankoin joukoin liikkeelle. Näitä tapahtumia toteutetaan tietysti ensisijaisesti pelaajia varten.

 

Miehet

Semifinaalit

Casper Matikainen – Jani Uski 5-8

Kim Laaksonen – Aki Heiskanen 8-1

Finaali Kim Laaksonen – Jani Uski 8-5

 

Naiset

Semifinaalit

Laura Hartikainen – Tuuliina Panula 2-6

Janina Rosten – Riikka Saaranen 6-3

Finaali Janina Rosten – Tuuliina Panula 6-0

 

 

Miesten sarjassa oli 156 pelaajaa

Naisten sarjassa oli 35 pelaajaa

 

Tulokset 4 parasta

Miehet:

1. Kim Laaksonen, Aura Biljardi Turku

2. Jani Uski, Biljardi-Kotkat

3. Casper Matikainen, Espoon Biljardikerho

3. Aki Heiskanen, Galaxie United, Tampere

Miesten täydelliset tulokset https://www.biljardi.org/560/tulosluettelo.php

 

Naiset:

1. Janina Rosten, Galaxie United, Turku

2. Tuuliina Panula, Hyvinkään Biljardikerho

3. Laura Hartikainen, Hyvinkään Biljardikerho

3. Riikka Saaranen, Club Cue Action Kerava

 

Naisten täydelliset tulokset https://www.biljardi.org/561/tulosluettelo.php