Janina Rostenille 10-pallon SM-mestaruus

7.1.2018

Janina voitti jännittävässä finaalissa toisen Suomen mestaruutensa.

Turussa pelattiin lauantaina jo toista kertaa Naisten 10-pallon SM-kilpailut. Turun Galaxie Center on omiaan isojen kisojen järjestämiselle. Kaavion ensimmäisen kierroksen kaikki 14 peliä saatiin samaan aikaan käyntiin ja näyttääkin sille, että tämän kokoluokan kisoja pystytään viemään läpi yhdessä päivässä.

Alkupään peleissä oli paljon tiukkoja kontrataisteluita ja hienoja onnistumisia, joista mainitsemisen arvoisena nostettakoon Ninni Malmin debyyttikisat esiin. Ensimmäisen kierroksen tappiosta huolimatta Ninni taisteli itsensä pelaamaan pääsystä 8-cuppiin voittamalla matkalla kolme peliä. Isoin voitto oli moninkertaisen suomenmestarin Riikka Saarasen päihittäminen luvuin 5-1. Cuppiin pääsystä pelatessa Jenna Jokinen päihitti Malmin niukasti erin 5-4.

8-cupissa ei näkynyt yllättäviä nimiä, voittajien puolelta cuppiin päässeet Janina Rosten, Laura Hartikainen ja Tuija Soininen jatkoivat voittokulkuaan pelaten itsensä mitalipeleihin. Ainoastaan Tuuliinan voittoputki katkesi Anne Niemisen jatkaen tuosta pelistä semifinaaliin.

Semifinaaleissa vastakkain siis asettuivat Janina ja Laura sekä Tuija ja Anne. Tuija pelasi itsensä finaalin selkein luvuin 5-2, Annen jouduttua tyytymään taas pronssiin. Toinen semifinaali oli hieman erilainen kulultaan ja alussa näytti, että nuori lupauksemme Laura olisi kiitämässä finaaliin 3-0 johdollaan. Tyynen rauhallisella pelillään Janina alkoi kuitenkin laittaa palloja säkkiin ja suoritti itsensä finaaliin voittaen pelin lopulta 5-4.

Finaalissa Tuijan peli oli laadukasta ja hetken jo näytti, että hän olisi ollut pelaamassa itsensä Suomenmestariksi. 2-4 tilanteessa Janina sai Tuijalta kuitenkin vielä paikat kiriä itsensä kontraan. Jännittävässä kontrassa Janinalta nähtiin varman oloista suorittamista ja paikan auetessa loppupallot pussitettiin rauhallisesti. Janinalle voitto oli jo toinen 10-pallon Suomen mestaruus. Tuijalle tämä oli kauden toinen SM-hopea.

Janina Rostenin ajatuksia pelien jälkeen:

”Elämäni on melko hektistä tällä hetkellä, joten biljardiin ja siksi valmistautumiseenkin jää surullisen vähän aikaa. Siksi jaksan yllättyä siitä miten hyvin pärjään naisten kisoissa, etenkin nyt, kun kehossanikin on kaikenlaista meneillään.

Parhaimmillani saan itsenikin ylpeäksi omista taidoistani, mutta koskaan ei voi tietää osuuko ”oikea” päivä kohdalle. Useat vastustajani näissä kisoissa ja aiemmissa olen kokenut minua varmempina pussittajina ja tyytyväisenä seurannut heidän osaamistaan; huomaa, että he ovat viettäneet aikaa pöydän äärellä.

10-pallo on vaativa pelimuoto, kiven täytyy olla hallussa. Se on hyvinä pelipäivinäni maksimaalisin iloni, kuljettaa rohkeasti kiveä pöydällä ja olla siellä missä kuuluukin. Meillä naisilla on paljon vaikeampaa, syystä tai toisesta, nähdä biljardin geometria ja saada lyönnin sisällä olevat lukuisat vaateet valjastettua omiin tarkoituksiimme. Kisoissa huomaa miten erät helposti karkaavat puolin ja toisin, ja usein minusta tuntuu sille, ettei todellista voittajaa seteissä olekaan.

Harvoin saan parasta peliäni naisten kisoissa esiin, mutta silti menestyn. Ehkäpä oma menestykseni nojaa minäkuvaani harrastajana eikä kilpailijana. Olen täällä nöyrästi oppimassa, biliksestä ja muusta, voitan tai häviän; ja nautin samalla muiden onnistumisista. Itse toivon, että jatkossa näkisimme vielä enemmän vaivaa toistemme kannustamiseen, emmekä ottaisi tätä jaloa harrastustamme liian vakavasti. Tsemppiä kaikille vuoteen 2018!

 

 

 

Lopputulokset
1.
Rosten Janina

2.
Soininen Tuija

3.
Nieminen Anne
Hartikainen Laura

5.
Vartiainen Johanna
Panula Tuuliina
Jokinen Jenna
Tietäväinen Emmi

9.
Väyrynen Riikka
Korhonen Moona
Malmi Ninni
Koivisto Johanna

13.
Forsström Janina
Laitinen Sari
Ojala Minna
Frosterus Mella

17.
Haapanen Mari
Holtari Elisa
Tiengtam Nam
Saarinen Laura
Ahtiainen Emmi
Saaranen Riikka
Leppänen Emilia
Moilanen Jenny

25.
Miettinen Mira
Salminen Katja
Korvenranta Pihla
Taipale Karoliina
Finsk Jenna
Sorsa Merike

Kaavio:

http://www.biljardi.com/kaavio2018/index.php?id=403&p=4