Robin Hull syyskuun pelaaja

12.10.2020

Robin Hull. Kuva: Eduard Petrov
Robin Hull. Kuva: Eduard Petrov

Suomen kilpailuissa harvakseltaan pelaava snookerammattilainen Robin Hull (ABTku) on valittu liiton syyskuun pelaajaksi. Hull osallistui Oulussa pelattuun snookerin SM kilpailuun voittaen suvereenisti mestaruuden. SM kulta oli Hullille jo uran 12:s.

1. Oulun kisa meni tuloksellisesti nappiin, ainoastaan kaksi erätappiota (kuudesta ottelusta) koko turnauksessa. Miten luonnehtisit kokonaisuutta?

- Hyvin meni kisat ottaen huomioon vähäisen pelimäärän viimeisen 8-9kk aikana. Siinä oli kuitenkin jonkun verran sitä 'kokemuksen kautta raavin voiton' kuin esimerkiksi tasaisen hyvää peliä koko ajan, kokonaisuudessaan onnistunut suoritus tuohon paikkaan.

2. Nyt saavutit jo 12. mestaruuden ja olet voittanut kaikki SM kilpailut, joihin olet osallistunut. Valtikka on pysynyt sinulla vankasti kohta jo kolmen vuosikymmenen ajan. Minkälaisessa tilanteessa suomalainen snooker on mielestäsi tällä hetkellä?

- (Oman muistikuvan mukaan, hävisin mun ensimmäisissä SM-kisoissa M. Starkille -90 tai 91?). Kiva putkihan tuo on ja monta hyvää muistoa saanut. Suomalainen snooker on aika lailla samassa paikassa kuin 10-15vuotta sitten. Toiveena tietenkin, että kasvua olisi tapahtunut enemmän mutta Suomen resursseilla ja olosuhteilla ollaan varmaan saavutettu jonkinlainen katto koska määrät snookerkilpailuissa keskimäärältään tuntuvat olevan samat ja ehkä sitä kautta pitkälle kehittyneiden pelaajien määrä pysynyt aika pienenä. Pieni ryhmä pelaajia tosin erottautunut muista, mutta ehkä heillä alkaa olla jo kaikki avut käytettynä täällä Suomessa ja seuraava askel onkin siirtyä ulkomaille, siinäkin siis sama tilanne kuin 10-15v sitten.

3. Ensimmäisen mestaruutesi sait jo vuonna 1992 (Suomen Snookerliiton nimissä). Muistatko mitä silloin 18-vuotiaan Robinin ajatuksissa oli snookerista ja miten muistelet mennyttä aikaa tähän saakka?

- Ajatuksena oli aamusta iltaan snooker, kaikki muu oli häiriötekijä! Tuolla kaavalla sitä mentiinkin muutama vuosikymmen, polte oli todella kova. Peliä on tullut pelattua niin monta vuotta, ettei tässä muutamalla lauseella sitä matkaa pysty kuvaamaan, kiitollinen fiilis päällimmäisenä, että saanut pelata näin pitkään.

4. Kansainvälinen urasi on ollut myös erittäin pitkä, ammattilaisuutta myös vuodesta 1992 alkaen. Mitkä ovat olleet suurimmat muutokset kansainvälisessä snookerissa?

- 1990 oli ensimmäinen kosketus kansainväliseen kilpailemiseen ja nyt 2020 viimeisimmät, luonnollisesti noihin 30 vuoteen mahtuu vaikka mitä. Sanoisin että isot amatöörikisat (EM, MM) ovat filikseltään hyvin samanlaiset kuin esim 15-20vuotta sitten, olosuhteita myöten. Valitettavasti brittien saarien kisatarjonta amatööreille on lähestulkoon kuivunut kokonaan, isot ja miksei pienemmätkin pro-am kisat olivat monille 90-luvun pelaajalle kehittymisen suola. Huikeita kisoja lähes viikoittain ja huikeita pelaajia, monet heistä ovat maailman huipulla nykyäänkin. 

Ammattilaispuolella on taas ollut paljon kasvua, ne ajat, jolloin koko kausi sisälsi 6 kilpailua tai milloin piti voittaa 9-11 karsintaottelua että pääsi pääsarjaan, on historiaa. Taso on noussut, kisoja mielin määrin ja lajista tullut kliinisempi kilpailemisen suhteen, enää ei näy puolitien sahaajia vaan enemmän omistautuneita ammattilaisia. Sanoisin että kansainvälinen amatöörisnooker kokonaisuudessaan on ottanut takapakkia vuosien varrella ja ammattilaispuoli taas kovaa kasvua.

5. Olet Suomen snookerin esikuva, mitä ajattelet tulevaisuudesta?

- Esikuva ei oikein istu sanana meikäläiselle, esimerkki parempi, esimerkki pitkän linjan snookerpelaajasta. Hyvää ajattelen tulevaisuudesta, vaikea sanoa miten paljon snookeria se sisältää, aika valikoiden sen suhteen mennään.