Mari Haapanen on huhtikuun pelaaja

20.5.2019

Mari Haapanen
Mari Haapanen

Mari Haapanen (KsBK) pelasi itsensä kaisan naisten SM-finaaliin Kulttuuritalolle. Haapanen voitti myös (Johanna Koiviston kanssa) poolin naisten pari-SM kilpailun tänä keväänä ja oli huhtikuussa naisten 9-pallo rg-kilpailun finaalissa. Haapanen on kehittynyt kauden aikana hienosti.

1. Olet ollut hyvässä vireessä kevätkauden, mistä hyvä vire on löytynyt?

- Minulla oli äitiysloman vuoksi takana monta rikkonaista kautta ja tämä kausi on itse asiassa ensimmäinen ikinä, jolloin olen pystynyt kiertämään kaikki naisten kisat. Olen satsannut nyt laadukkaaseen ja säännölliseen harjoitteluun valmentajani Arto Taavilan johdolla. Olemme kehittäneet myös pelin taktista puolta, ja olen saanut siihen paljon uutta näkemystä. Vaihdoin kauden alussa mittatilaustyönä minulle tehtyyn pelikeppiin ja olen päässyt pikkuhiljaa sinuiksi sen kanssa. Lisäksi vaihdoimme hieman lyöntiasentoani Vaasan SM:ien jälkeen, ja löysin sitä kautta ihan erilaista tuntumaa lyönteihin, mikä on selkeästi vaikuttanut positiivisesti pelini yleisilmeeseen.

2. Poolin lisäksi pelasit nyt myös kaisaa, miten arvioit lyhyesti kaisaa ja poolia?

- Olen Hyvinkäällä pelannut nuoruuteni ja kaisa on sitä kautta tuttu laji vuosien takaa. Ajattelumaailma ja pelistrategia kaisassa on hyvin erilainen kuin poolissa, kun pitää osata miettiä enemmän asioita myös vastustajan kantilta. Nämä olivat ensimmäiset viralliset kaisa kisani, enkä ole sitä erikseen treenannut, joten odotuksia ei juurikaan ollut. Lähdin vain pitämään hauskaa uuden lajivaltauksen merkeissä. Kaisassa saan uudenlaisia onnistumisen elämyksiä kuin poolissa, sillä voi olla tyytyväinen joka kerta, kun saa edes jonkun pallon säkitettyä.

3. Mitä odotat kaisan SM-finaalilta?

- Ensimmäinen kertani kulttuuritalolla, joten en osaa vielä edes kuvitella millainen pelitilanne se on. Toivon, että pystyn pelaamaan silti rennosti, järkevästi ja ottamaan kaiken ilon irti siitä hetkestä. Riikka on kokenut ja taitava vastus, joten kova urakka on tiedossa.

4. Mitkä ovat vahvuutesi biljardissa ja mitä sinun pitäisi vielä kehittää?

- Vahvuutenani biljardissa on se, että olen todella motivoitunut harjoittelija ja myös kisapelaaja, sillä kiireisen työ- ja perhe-elämän keskellä ne hetket ovat niitä minun omia hetkiä ja nautin niistä täysillä. Kehitettävää on kuitenkin paljon mentaalipuolella, sillä A- ja B-pelini ero on liian suuri, ja en ole vielä keksinyt miten pääsen eroon romahduksista, joita pelini tasossa välillä ilmenee.

5. Mikä olisi parasta mitä vielä voisit saada biljardista?

- Biljardi on jo tähänkin mennessä antanut minulle valtavan paljon; rakkaan harrastuksen, vastapainoa muulle elämälle, tavoitteellisuutta, kärsivällisyyttä ja ominaisuuksia, joista on hyötyä muuallakin. Ja ihan huikeat ihmiset keneen olen saanut tutustua tämän reilun kymmenen vuoden pelihistoriani aikana. Tässä lajissahan ikinä ei tule valmiiksi, mutta toivon, että kehityssuuntani jatkuu hyvään suuntaan ja minusta kuullaan vielä tulevaisuudessakin ?