Tiia Toivanen on valittu helmikuun pelaajaksi

10.3.2017

Tiia Toivanen
Tiia Toivanen

Vasta noin vuoden verran kilpaillut Vantaan Shamrockia edustava Tiia Toivanen on valittu liiton helmikuun pelaajaksi. Toivanen voitti uransa ensimmäisen SM kullan tammikuussa 10-pallossa ja heti perään helmikuussa 8-pallossa SM hopeata, siirtyen samalla rankingykköseksi. Lokakuussa Toivanen saavutti straight poolin SM hopeaa.

1. Olet kilpaillut vasta vuoden verran ja näin nopeasti kansalliselle huipulle. Miten se on ollut mahdollista?

- Olen harrastanut biljardia kuusi vuotta, joten peli- ja kisakokemusta on kertynyt jonkin verran viikkokisoista ja avoimista isommista kisoista. Ensimmäiset liiton alaiset kisat pelasin vuosi sitten tammikuussa 10-pallon SM-kisoissa, joista menestystä ei odotetusti vielä tullut, sillä olin juuri aloittanut aktiivisen treenaamisen parin hiljaisemman pelivuoden jälkeen. Tasan vuosi myöhemmin voitin ensimmäisen Suomenmestaruuteni, josta isoin kiitos kuuluu kihlatulleni Matias Kurpalle, joka on viimeisen vuoden ajan kannustanut ja tukenut sekä valmentanut minua. Varsinkin strateginen peli on kehittynyt Matiaksen ansiosta, vaikka siinä riittää edelleen työnsarkaa.

2. Tämän kauden kaikista kolmesta SM kisasta mitali (1 kulta, 2 hopeaa) ja rankingjohto, oliko menestysodotukset jo kauden alussa näin hyvät vai onko menestys tullut yllätyksenä?

- En uskaltanut odottaa ihan näin hyvää menestymistä kisoista, vaikka suurena unelmana ja tavoitteena tälle kaudelle oli Suomenmestaruuden voittaminen ja EM-kisapaikan lunastaminen. En uskonut, että voisin päästä tällä kaudella ranking-listan kärkeen, sillä piste-ero koko kauden ajan listan kärkisijaa hallinneeseen Riikkaan oli suuri.

3. 10-pallon SM kulta oli uran ensimmäinen, minkälaisia tuntemuksia se herätti?

- Tuntuu todella hyvältä ja edelleen ihan uskomattomalta, että vuosien takainen suuri haave Suomenmestaruudesta on vihdoin totta. Kisajännitystä lisäsi erittäin tiukka finaali, joka päättyi vasta kontrassa. Viimeisiä palloja lyödessä yritin hillitä jännitystä ja keskityin vain lyömään rennosti mutta varmasti. Taisi siinä muutama onnen ja jännityksen kyynelkin vierähtää sen jälkeen, kun viimeinen pallo hävisi pöydältä ja tiedostin mitä tuli tehtyä.

4. Osallistut ensimmäisiin EM kilpailuihisi Portugalissa. Mitä ajatuksia sinulla on ylipäätään EM kisoista, siihen valmistautumisesta ja tavoitteista.

- Odotan koko ajan kasvavalla innolla ja jännityksellä tulevia EM-kisoja. Olen nyt Kuopioon muuton jälkeen pystynyt treenaamaan aktiivisemmin kuin viime vuonna. Harjoittelen yksin ja yhdessä Matiaksen kanssa eri drillejä ja pallolajeja. Pareittain vuorolyönneillä pelatessa tulee samalla harjoiteltua tulevia SM-sekaparikisoja varten. Eniten koen tarvitsevani harjoitusta kiven parempaan kontrolloimiseen sekä aktiivisen ja pitkäjänteisen treenaamisen ylläpitoon. 

Tärkeimmäksi tavoitteeksi EM-kisoihin olen asettanut peleistä nauttimisen. Toivon saavani sieltä lisää intoa ja motivaatiota treenata enemmän ja paremmin sekä saavani hyviä kisakokemuksia. Voittoja tärkeämpää minulle on nauttia pelaamisesta ja kokea onnistumisen iloja, joita voi saavuttaa ilman otteluvoittojakin. Toki ne ovat aina positiivinen lisä.