Kari Ervasti on joulukuun pelaaja

12.1.2017

Kari Ervasti
Kari Ervasti

Liiton joulukuun pelaajaksi on valittu hienoa paluuta tekevä Kari Ervasti. Kari pelasi aikoinaan poolin mestaruussarjassa ja on Oulusta lähtöisin. Nykyään Kari asustelee Helsingissä ja on aloittanut vuosien tauon jälkeen treenaamisen ja kilpailemisen uudelleen. Ervasti voitti joulukuussa 9-pallon B-SM kilpailun (90 pelaajaa) ja oli kovatasoisen Ritz Club HCP-openin (n.80 pelaajaa) finaalissa Petri Makkosen kanssa. Lisäksi Ervastilla on loppusyksyltä poolin joukkue SM pronssia Siekkisen veljesten kanssa.

1. Miltä tuntuu taas palata vuosien jälkeen kilpailutoiminnan pariin?

- Palaaminen kilpailutoiminnan on ollut mukavaa, mutta näin hyvää menestystä en osannut odottaa, vieläpä heti näin alussa. Lopetin aikoinaan biljardin pelaamisen, jotta voisin keskittyä täysillä työntekoon ja myös sen takia, että treenimotivaatiota ei enää ollut. Ajatus vanhan harrastuksen aloittamisesta uudelleen alkoi kuitenkin itää reilu vuosi sitten muutettuani Helsinkiin. Pitkän pohdinnan jälkeen ja vanhan pelikaverini Heinon Riksan suosittelun takia anoin viime syksynä Ritz Clubin jäsenyyttä, joka minulle myös myönnettiin.

Ritz Biljardi on mielestäni loistava paikka treenata ja salin omistajat Mansnerin Pieta ja Poikolaisen Hanna sekä monitoiminainen Frosteruksen Mella toivottivat minut heti alussa tervetulleeksi. Lisäksi myös kerhon jäsenet ovat ottaneet minut hyvin vastaan ja näenkin, että kaikilla edellä mainituilla henkilöillä ja tekijöillä on ollut suuri vaikutus siihen, miten kuluva kausi on osaltani lähtenyt käyntiin.

2. Jouduit divarimestaruuskisan cupissa pari kertaa kontraan. Miten peli kokonaisuudessaan kulki?

- Ensimmäisen pelipäivä oli kokonaisuudessaan itselleni tyypillisesti hieman hakemista, samoin toisen pelipäivän ensimmäinen cup-peli. Sen olen kuitenkin oppinut vuosien varrella, että omalla kohdallani peli usein tuppaa paranemaan loppua kohti. Cupin molemmat pelaamani kontrapelit olisivat voineet päättyä myös hyvin pelanneiden vastustajieni Kantolan Mikon ja Haapasaaren Jussin voittoihin, mutta tällä kertaa pallot ns. pyörivät suotuisammin minulle kummassakin kontraerässä. Jälkimmäisen kontrapelin jälkeen päätin, että seuraavassa pelissä eli semifinaalissa Tolvasen Anttia vastaan pidän jalan kaasulla loppuun asti ja samoin finaalissa Kauppisen Mikkoa vastaan. Tekemäni päätös myös piti ja sen myötä onnistuin voittamaan biljardiurani toisen divarimestaruuskisan, joista edellisen voitin myöskin Hyvinkään biljardisalilla. 

Kisatapahtuma oli mielestäni erittäin onnistunut, josta iso kiitos kuuluu Palviaisen Mikalle ja muille kisan järjestelyyn osallistuneille henkilöille sekä tietenkin kanssapelaajille. Odotan innolla seuraavia Hyvinkäällä pelattavia kisoja, etenkin nyt kun Mika yhdessä Panulan Tuuliinan kanssa on ottanut myös itse salitoiminnan pyörittämisen tehtäväkseen.

3. Olit kovatasoisessa Ritz HCP finaalissa Petri Makkosen kanssa. Mitä siitä turnauksesta jäi päällimmäisenä mieleen?

- Turnauksesta jäi päällimmäisenä mieleen hyvät järjestelyt ja mukava ilmapiiri. Peli kulki omalta osaltani kohtuullisen hyvin ja parani loppua kohti. Ainoastaan finaalissa Makkosen Petriä vastaan virta loppui tyystin kesken ja sen myötä en pystynyt enää keskittymään sataprosenttisesti pelaamiseen. Huomasin sunnuntain ensimmäisen pelin jälkeen, että olin unohtanut salaisen viherjuomani kotiin, jonka myötä jouduin pelaamaan koko päivän edellispäivän tankkauksilla ja josta johtunee tuo energian loppuminen. Petulla oli finaalin jälkeen kertomansa mukaan samankaltainen tilanne, mutta hän pystyi enemmän kisakokemuksensa ja paremman taitotasonsa ansiosta puristamaan pelistämme lopulta selkeänumeroisen voiton.

Ennen kisaa minulla ei ollut minkäänlaisia odotuksia pelini tason tai sijoittumiseni suhteen, joten kaikenkaikkiaan saatoin olla suoritukseeni enemmän kuin tyytyväinen. Lisäksi paras ystäväni Räihän Timo oli käymässä Oulusta ja psyykkasi minua läpi kisan, joten kisaviikonloppu oli siten kaikin puolin onnistunut. Kiitokset Tipille kaikesta!

4. Saavutit syksyllä myös joukkue SM pronssia, miten kommentoisit teidän joukkueen pelejä?

- Alunperin minun ei ollut tarkoitus osallistua kyseisen kisaan, sillä ensimmäinen tavoitteeni oli Kotkan 1-divarirankingkisa. Siekkisen Janin ja Nicon isä Timo oli kuitenkin estynyt osallistumaan, jonka vuoksi Mella ehdotti minulle kisaa edeltävänä keskiviikkona treenisessioni päätteeksi, että tuuraisin Timoa. Asiaa hieman mietittyäni keskustelin asiasta Nicon kanssa ja kerroin, että lähden mielelläni pelaamaan hänen ja Janin kanssa, jos heitä ei haittaa, että olen vielä hieman pelillisesti keskenkuntoinen.

Joukkueemme pelit menivät hyvin ja parasta niissä oli mielestäni se, että jokaiselle meistä tuli myös vähemmän hyviä pelejä tai sitten vastustajat pelasivat niin hyvin, että kaksi muuta joukkueestamme joutui puristamaan omista peleistään voitot. Ainoastaan semifinaalissa molemmat minä ja Nico emme pystyneet antamaan parastamme, jonka myötä hyvin pelanneet Kivelän Jesse, Gustafssonin Jesse ja Pöyhösen Aki Tampereen Galaxie United 2 -joukkueesta etenivät ansaitusti finaaliin ja voittivat lopulta mestaruuden.

Joukkue-SM kisa oli mielestäni järjestetty hyvin, josta kiitos kuuluu Tampereen Galaxien henkilökunnalle, Laurilan Markukselle ja Moreliuksen Janille sekä muille kisan järjestelyihin osallistuneille ja luonnollisesti kaikille pelaajille. Olen voittanut aiemmin SM-kultaa Jyväskylän Players -seuran joukkueessa yhdessä Ohtosen Joonaksen ja Mannilan Antin kanssa, mutta kyseisessä joukkue-SM kisassa Golden ja Manila olivat niin hyvässä lyönnissä, että minulle riitti sivustakatsojan rooli. Siksi arvostankin tämän SM-pronssin saavutuksena vähintäänkin yhtä korkealle kuin tuon aiemmin voittamamme kultamitalin.

5. Minkälaisia tavoitteita sinulla on tulevaisuuden kilpapelaamisen suhteen?

- Tavoitteenani on osallistua kevätkaudella kaikkiin SBiL:n alaisiin 1-divariranking- ja henkiökohtaisiin SM-kisoihin sekä mahdollisesti joihinkin avoimiin kisoihin, mutta kuitenkin mentaliteetilla "kisa kerrallaan". Koen, että juuri nyt biljardin harrastaminen tuo mukavaa vastapainoa työnteolle ja muille harrastuksilleni. Treenaan biljardia nykyään tarkoituksella huomattavasti vähemmän määrällisesti kuin aikoinani ja olen pyrkinyt keskittymään harjoittelun laatuun. Alustavat tulokset ovat olleet lupaavia, mutta vain aika näyttää sen, minkälaisiin tuloksiin pääsen valitsemallani treenifilosofialla ja -metodeilla pidemmällä aikavälillä.