Seniorit ja juniorit toivat Suomelle kaksi mitalia lisää viikonloppuna

29.7.2018


Sami Karttunen
Sami Karttunen
Jere Virtaranta
Jere VirtarantaFeijen ja Kimi tuskailivat 9-pakan kanssa useaan kertaan
Feijen ja Kimi tuskailivat 9-pakan kanssa useaan kertaan
Petri Makkosella oli aloituksessa tänään ytyä
Petri Makkosella oli aloituksessa tänään ytyä
Pauli Laakso
Pauli Laakso
Petri Makkonen
Petri Makkonen
Sasu Hietamies
Sasu Hietamies
Seniorit
Seniorit
Jani Uski
Jani Uski

Sekä Suomen seniorit että juniorit voittivat EM-pronssia joukkuekilpailusta. Kumpikin kärsi ratkaisevan semifinaalitappion Saksalle. Myös miesten maajoukkue oli vain erän päässä EM-mitaleilta ja taipuivat niukasti viidennelle sijalle.

Poolissa juhlavuoden EM-kilpailut lähestyvät loppua ja viikonlopun aikana setvittiin Joukkuekilpailujen mitalistit. Senioreiden ja junioreiden lisäksi myös miesten maajoukkue oli todella hilkulla pelata mitaleille. Kisojen isäntämaata Hollantia vastaan käyty 8-cup tarjosi huikeaa draamaa, jossa miesten pelaava kolmikko Petri Makkonen, Jani Uski ja Kim Laaksonen taisteli EM-mitaleista aina viimeiseen ratkaisevaan kontraerään asti.

9-pallossa Laaksonen sai vastaansa huippukovan Niels Feijenin ja alku oli tasaista. 3-3 tilanteesta Laaksonen ryhtyi tuskailemaan aloituksien kanssa ja Feijen pääsi tästä selkeästi niskan päälle vieden ottelun lopulta selkeästi 9-3. Petri Makkonen sen sijaan ampui 10-pallossa partteja toinen toisensa perään ja jälki oli upeaa. Makkosen vastustajana oli legendaarinen Alex Lely joka pelasi hyvän ottelun myös, mutta ei pystynyt Makkosen vauhtiin ja peli päättyi Suomen hyväksi 8-5. Ratkaisevassa 8-pallo ottelussa Jani Uski pelasi rinta rinnan Ivar Sariksen kanssa partteja ja ratkaisu meni huippujännittävien vaiheiden myötä vielä kontraan asti. Pientä jännitystä näkyi ilmassa ja kontraerän ratkaisevat virheet taittuivat Hollannin hyväksi ja Saris vei ratkaisevan kontran jälkeen ottelun 8-7 ja isäntämaa selvitti tiensä mitaleille.

Aikaisemmin viikonloppuna miehet olivat vastaavassa tilanteessa myös 16-cupissa ja tuolloin Slovakia kaatui huippujännittävien vaiheiden jälkeen 2-1. Uski oli silloinkin kontrassa ratkaisuottelussa ja sai vietyä ottelunsa Jakub Koniaria vastaan 8-7.

Seniorit ja Juniorit pelasivat myös huippujännittävät ottelut pääsystä mitaleille. Juniorit alle 17 vuotiaiden sarjassa kohtasivat Valko-Venäjän. 8-pallossa Arseni Sevastyanov suorastaan murskasi vastustajansa Aliaksei Remezin lukemin 6-1. Jere Virtaranta sen sijaan joutui 9-pallossa taipumaan Mikita Paluyanille 5-7 ja ratkaisevaa 10-pallo ottelua oli Suomen joukkueesta ratkaisemassa Jori Narvola. Vasta 11-vuotias Narvola oli kovassa paikassa, vaikka pystyi koko ajan olemaan hieman edellä vastustajaansa Andrei Adziarykhaa. 5-3 johtotilanteessa Narvola teki jännittävien vaiheiden jälkeen upean ja kylmähermoisen partin vieden junnut semifinaaliin lukemin 6-3 ja koko ottelun 2-1.

Senioreiden osalta tarina mitaleille oli vieläkin jännittävämpi, kun vastassa oli isäntämaa Hollanti. 9-pallossa Tomi Ahonen ei pystynyt pidättelemään Marinus Gennisseniä tarpeeksi ja hävisi ottelunsa 5-8. Pauli Laaksolla sen sijaan kulki 10-pallo vahvemmin kuin vastustajallaan Jimmy Worungilla ja Suomelle siitä 7-5 voitto. Ratkaisu nähtiin sitten huippujännittävässä 8-pallossa, jossa Sami Karttunen oli 5-6 perässä James Telferiä vastaan. Karttunen sai tasoitettua ottelun tiukan erän jälkeen ja painoi todella huikean aloituspartin kontraerään tarjoten joukkuetovereilleen lähes henkeäsalpaavia pussituksia ja päällevetoja.

Sekä seniorit että juniorit pelasivat semifinaalinsa sunnuntaina kisojen (toistaiseksi ainakin) kovinta mitalimaata vastaan. Junioreiden osalta tehtiin pientä joukkuevaihdosta, kun Jere Virtaranta pelasi tällä kertaa 10-palloa ja hyvin ottelu kulkikin, kun Saksan Moritz Neuhausen kukistui lukemin 6-3. Sasu Hietamies pelasi 9-pallo-ottelun ja kävi tiukan taistelun Dennis Laszkowskia vastaan. Hietamies johti ottelua 4-3, mutta taipui lopulta 5-7. 8-pallossa ratkaisu meni jälleen Suomen osalta kutkuttavasti kontraerään, jossa Arseni Sevastyanov pelasi Jacques Wollschlaegeria vastaan. Arseni oli ottelua 1-3 tappiolla, mutta nousi vielä upeasti 4-3 ja 5-4 johtoon. Tästä eteenpäin Saksa oli kuitenkin piirun verran vahvempi ja Wollschlaeger sai vietyä ensin tasoitettua ja pystyi voittamaan myös kontraerän ja koko ottelun 5-6. Suomen nuorille upeasti EM-pronssia ja Jere Virtarannalle jo kisojen toinen mitali.

Seniorit kohtasivat myös kivenkovan Saksan. Jouni Nykänen pelasi 10-palloa Reiner Wirsbitzkin kanssa, Sami Karttunen jatkoi 8-pallossa Mario Maerzia vastaan ja 9-pallossa Pauli Laakso sai vastaansa Dirk Stentenin. Suuremmalta draamalta vältyttiin tällä kertaa, kun sekä 10-pallo, että 9-pallo meni melko selkeästi 2-7 ja 2-8 Saksan joukkueelle. 8-palloa ei pelattu loppuun, Saksa eteni finaaliin Portugalia vastaan, mutta Suomen senioreiden maajoukkueelle silti upeasti EM-pronssia joukkuekilpailusta.

EM-kilpailujen viimeinen laji 9-pallo ratkaistaan loppuun asti maanantaina ja tiistaina ja Suomella on sieltä vielä jokaisessa sarjassa hyvät mahdollisuudet nousta korkeammalle ja jopa mitaleille asti. Jouni Tähti metsästää myös pyörätuolisarjassa historiallista triplakultaa mihin ei ole vielä kukaan pyörätuolisarjassa pystynyt.

https://europeanpoolchampionships.eu/draw-results/

 

Mitalitaulukko ennen 9-palloa:

#MaaKultaHopeaPronssiYhteensä
1Germany84719
2Poland33511
3Finland3126
4Denmark3 25
5Norway2169
6Portugal2 35
7Russia13610
8Netherlands1348
9Austria1315
10Hungary1214
10Belarus1214
12Croatia1113
12Ukraine1113
14Italy1 34
15Sweden 224
16Great Britain 112
17Serbia 1 1
17North Cyprus 1 1
19Bosnia and Herzegovina  33
19Switzerland  33
21Ireland  11
21Slovenia  11
21Spain  11
21Lithuania  11
21Estonia  11