Poolbiljardin EM-kilpailut Portugalin Farossa 18.-28.3. - Suomen joukkueen ennakko

17.3.2017

Dynamic European Championships
Men, Women & Wheelchair
18.-28.3.2017 Algarve, Portugal
http://europeanpoolchampionships.eu/
Dynamic European Championships Men, Women & Wheelchair 18.-28.3.2017 Algarve, Portugal http://europeanpoolchampionships.eu/

Suomen poolbiljardin kahdeksanhenkinen maajoukkue osallistuu Portugalin Farossa 18.-28.3. pelattaviin EM-kilpailuihin viiden miesten sarjaan, kahden naisten sarjaan ja yhden pyörätuolisarjaan osallistuvan urheilijan voimin.

Joukkueessa pelaavat:

Miehet:
Petri Makkonen, Hyvinkää
Jani Uski, Kotka
Kim Laaksonen, Turku
Ville Hämäläinen, Lappeenranta
Henrik Öhrnberg, Jyväskylä

Naiset:
Tiia Toivanen, Kuopio
Emilia Leppänen, Vantaa

Pyörätuolisarja:
Jouni Tähti, Kaarina

Euroopan mestaruuksista kamppaillaan naisissa ja miehissä neljässä lajissa, pyörätuolisarjassa kolmessa. 

Maajoukkueen ylivoimaisesti menestynein urheilija on pyörätuolisarjan Jouni Tähti, joka on urallaan voittanut 18 Euroopan mestaruutta 15 vuoden kuluessa ja vaikka kilpailu onkin kovaa, Jounilta voidaan odottaa jälleen täydennystä kultamitalisarakkeeseen.

Miesten sarjan kokenein ja samalla menestynein on Hyvinkään Petri Makkonen, jolla on puolustettavanaan 10-pallon EM-hopea vuodelta 2012. Makkonen on pitänyt Suomessa rankinglistan ykköspallia hallussaan viimeiset vuodet ja on ollut Euroopan rankinglistalla parhaimmillaan kolmantena. Yleisen sarjan Euroopan mestaruus varmasti kiiltelee Petrin silmäkulmassa, niin vahvat otteet kotimaan kentillä ovat viime aikoina olleet.

Toinen miesten sarjassa EM-mitalin saavuttanut pelaaja on Kotkan Jani Uski, joka saavutti kasipallon EM-pronssia vuonna 2015. Jani on myös vakiinnuttanut paikkansa kotimaisen rankinglistan top 3:ssa ja on parhaillaan listan sijalla 2. Heti Uskin takana tulee Turun Kim Laaksonen, joka on antanut viimeisissä kisoissa kovan vastuksen kärkikaksikolle voitettuaan Finnish Pool Tourin kaksi viimeistä osakilpailua. Tältä kolmikolta on lupa odottaa korkeita sijoituksia!

Miesten joukkueessa on lisäksi kaksi ensikertalaista, Ville Hämäläinen Lappeenrannasta sekä Henrik Öhrnberg Jyväskylästä. 

Naisten kaksihenkinen joukkue koostuu myös kahdesta ensikertalaisesta, Kuopion Tiia Toivasesta ja Vantaan Emilia Leppäsestä. Toivanen on noussut viimeisen 1,5 vuoden aikana Suomen naisbiljardin terävimpään kärkeen ja ansaitsikin ykkössijoitetun paikan heti ensimmäisenä aktiivisena kisakautenaan Suomessa.  Kolme finaalisijoitusta joista yksi kultainen kuluvan kauden SM-kisoista on oiva osoitus Tiian potentiaalista ja nähtäväksi jää, mihin ensikertalaisen rahkeet riittävän Euroopan parhaiden naispelaajien joukossa.

Emilia Leppänen nappasi kauden aikana myös uransa ensimmäisen rankingosakilpailuvoiton sekä pronssisen mitalin 9-pallon SM-kilpailuista ansaiten paikkansa kisakoneeseen.

Kisat alkavat lauantaina 18.3. Straight poolilla (14.1) miesten ja naisten osalta, jonka jälkeen vuorossa on 10-pallo, 8-pallo sekä viimeisenä joukkue- ja 9-palloturnaukset. Kultamitaleita ratkotaan koko viikon mittaan ja Suomen Biljardiliitto välittää uutisia kisojen etenemisestä lähes päivittäin.

Kilpailusivusto: http://europeanpoolchampionships.eu/

Live Stream: http://www.kozoom.com/en/pool-billiard/

teksti: Tommi Lamminaho