Snooker lajipäällikön esittelyä ja tiedotusasiaa

12.8.2013

Sami Hovi
Sami Hovi

Uusi snookerkausi alkaa taas kuluvalla viikolla ja samalla myös uusi lajipäällikkö aloittaa toimen lajin parissa. Useimpia teistä olen aiemmin kisojen yhteydessä tavannut paljonkin, mutta on myös pelaajia joille olen vähemmän tuttu. On siis paikallaan kertoa hieman perustietoa näin kirjallisesti ja kauden aikana kisoissa tutustutaan varmasti paremmin.

Snookeria olen harrastanut yhteensä n. 8 vuotta joista viimeiset 3 vuotta hyvinkin aktiivisesti ja säännöllisesti. Pelaajana kierrän divarikisoja, mutta toisinaan käyn kokeilemassa jään heikkoutta myös mestaruussarjassa. Vaarallisimmillaan lyöntisarjani lähentelevät kaksinumeroisia lukuja. Seura on Cabin Street Snooker ry. Laji itsessään ja lajin ympärillä oleva pöhinä ja toiminta kiehtoo, ja se lienee perusvaikutin miksi halusin ottaa tämän postin vastaan.

Turusta Helsinkiin muutin viitisen vuotta sitten työn perässä, ja päivätyöni teen arkkitehtitoimistossa senior designerina. Helsingissä löysin snookerin sattumien kautta uudelleen ja tällä tiellä edelleen ollaan ja jatketaan eteenpäin. Ikää on kertynyt 43 vuotta.

Alkuun kaksi asiaa millä toimintaa voisi hieman käynnistää ja tehostaa. Tehostaminen mielletään usein resurssien vähentämiseksi, mutta nyt tarvitaan lisää ihmisiä joukkoon jakamaan tietoa, taitoa, osaamista ja intoa. Kyseessä on aiemmin toiminnassa olleen snookerjaoston ylösnosto, ja tästä lisää alaotsikossa.

Toinen erityisen huomion kohde on juniorityö, ja siihen liittyvää alustavaa ajatusta löytyy omasta osiosta. Muutakin on kehitteillä ja niistä tiedotetaan erikseen. Yleisesti ottaen toivon että annatte kauden aikana mahdollisimman paljon palautetta ja ideoita yhdessä pohdittavaksi ja jalostettavaksi käytäntöön. Ehjää ei ole tarpeen korjata, mutta lajin eteenpäin vieminen vaatii myös kehitettävää - yhteistyöllä.

Snookerjaosto

Snookerjaostoon on tarkoitus koota ihmisiä joilla on kiinnostusta ottaa vastuuta, hoitaa ja olla mukana kehittämässä lajin sisäisiä osa-alueita. Jaosto on on Suomen Biljardiliiton vahvistama ja hyväksymä elin, ja tätä kautta on mahdollista osallistua ja vaikuttaa tarvittaessa myös liittotasolla. Jaostoon tarvitaan henkilöitä, mielellään ympäri Suomen, hoitamaan seuraavanlaisia tehtäviä, ja tehtävistä lisätietoa allekirjoittaneelta:  (? = paikka vapaa)

 • Kansainvälisten asioiden hoitaja. Kilpailut, kontaktointi yms./ Veikko Hannula
 • Tiedotusvastaava. Tiedottaminen tiedotusvälineille kilpailutuloksista ja uutisointi. / ?
 • Rankinglistojen ylläpitäjä (it-kehitys) / ?
 • Kilpailunjohtaja Turku - 1.divisioona / ?
 • Kilpailunjohtaja Turku - Mestaruussarja / ?
 • Kilpailunjohtaja Helsinki - 1.divisioona / Sami Hovi
 • Kilpailunjohtaja Helsinki - Mestaruussarja / ?
 • Kilpailunjohtaja Juniorit / Sami Hovi
 • Kilpailunjohtaja muu kaupunki / toivottavasti saamme muitakin kaupunkeja kisajärjestäjiksi.
 • Muu tarpeellinen osa- tai osaamisalue / ?

Tule mukaan toimintaan ja ota yhteyttä mikäli haluat antaa osaamisesi käyttöön. Yhdessä toimimalla lajin kehitys ja ylläpito on mielekkäämpää. Lajipäällikkö on mukana ja tukena kaikissa näissä muiden tehtävien lisäksi. Vastuualueisiin saattaa tulla muutoksia, mutta tämä olkoon lähtökohtana.

Snookerjaosto lähtee kauden päätteeksi risteilylle missä kootaan kausi yhteen ja rentoudutaan. Mahdollinen, mutta niin epätodennäköinen alkoholijuomien nauttiminen kuitenkin omakustanteisesti.

Juniorityö

Meillä on muutamia lupaavia ja lahjakkaita junioreita joukossamme mikä on erinomaisen hienoa. Näitä pitää kuitenkin saada lisää koska pikku hiljaa junnumme kasvavat miehiksi. Alkupäähän tarvitaan lisää niin harrastepelaajia kuin tulevia Robin Hullejakin.

Ajatuksena on että seurat kartoittaisivat resurssejaan junioriseuran perustamiseksi. Toiminta olisi urheiluseuramaista, avainsanoina säännöllisyys ja opetus. Painotus sanoille säännöllisyys ja opetus. Aivan kuten jalkapalloseuroillakin.

Kohderyhmänä olisi 10-14 vuotiaat, ja näitä voisi olla seurassa 2-4, ja nuorten ikä huomioon ottaen ensisijainen tavoite olisi tuottaa onnistumisia, oivalluksia, elämyksiä ja rentoa toimintaa snookerin parissa ilman suurempia tulostavoitteita.

Toiminta olisi seuran resursseista riippuen pienimuotoista, tyylin harjoitukset kerran viikossa á 2h joista ensimmäinen tunti tekniikkaa, taktiikkaa, videoita jne., ja toinen tunti pelaamista ja opetetun käytäntöön saattamista. Mikäli seura voisi nimetä vaikka 4 valmentajaa, käytännössä se tarkoittaisi valmennusvastuuta kerran kuukaudessa.

Vapaata opetusmateriaalia on saatavilla esimerkiksi http://www.147academy.com/ kuin myös muiltakin coaching-sivuilta.

Omaa verkostoa kannattaa hyödyntää junnujen löytämiseksi, mutta yhtä lailla voi viedä A4-ilmoituksen vaikka koulun ilmoitustaululle mikä samalla toimisi infopakettina vanhemmille. Ilmoituksessa on hyvä ilmetä ainakin seuraavat asiat:

 • Hyvä tilannekuva snookerista
 • Kuka järjestää
 • Mitä järjestää
 • Milloin
 • Mitä maksaa/kk
 • Yhteyshenkilö ja yhteystiedot

Hienoa olisi jos seurat käyttäisivät syyskauden junioriseuran suunnittelemiseen ja pystyttämiseen, ja vuoden alussa olisi ensimmäiset treenit uusille innokkaille pelaajille. Nämä iät ja lukumäärät ovat ohjeellisia, mutta toiminee kuitenkin jonkinlaisena runkona junioriseuran perustamiseksi oman seuran lähtökohdista.

Junioriseurat palvelisi kauaskantoisesti niin itse lajia kuin salinpitäjienkin intressejä.

Oman osaamisen tueksi suosittelen mahdollisuuksien mukaan Seuravalmentajatutkinnon suorittamista. Erinomainen paketti. Lisätietoa SBIL:n sivuilta.

Toivottavasti saamme uusia junnuja mukaan toimintaan monelle eri seuralle. Jos näin käy niin näille uusille pelaajan aluille voisi sm-finaalien lähettyvillä järjestää vaikka päivän mittaisen turnauksen.

Hyvää alkavaa kautta kaikille ja nähdään saleilla, turuilla, ja toreilla!

Terveisin

Snooker lajipäällikkö

Sami Hovi

hovisami@gmail.com

050 309 8780