Mika Stark voitti kaisan maailmanmestaruuden

23.10.2016

Mika Stark
Mika Stark
Akseli Matikkala
Akseli Matikkala
Matikkala, Stark ja Rautiainen
Matikkala, Stark ja Rautiainen
Mitalisteja
Mitalisteja
Pisin sarja palkinto Juho Nykäselle, MM hopeaa Akseli Matikkalalle
Pisin sarja palkinto Juho Nykäselle, MM hopeaa Akseli Matikkalalle
Petri Pohjola ja jukka-Pekka Lähdevuori
Petri Pohjola ja jukka-Pekka Lähdevuori
Jyri Rautiainen, Altti Helläkoski ja Akseli Matikkala
Jyri Rautiainen, Altti Helläkoski ja Akseli Matikkala
Jyri Rautiainen MM pronssia
Jyri Rautiainen MM pronssia
Mika Stark sai hienon kepin palkinnoksi
Mika Stark sai hienon kepin palkinnoksi
Tuomarit
Tuomarit
Akseli Matikkala ja Mika Stark
Akseli Matikkala ja Mika Stark

Mika Stark kukisti finaalissa Akseli Matikkalan rankkarikilpailussa

Kaisabiljardin maailmanmestaruuskilpailut on pelattu Helsingin hotelli Presidentissä. Kilpailun aloitti perjantaina 87 pelaajaa.

Sunnuntain finaalissa olivat vastakkain Akseli Matikkala Oulun Biljardikerhosta ja Mika Stark Espoon Biljardikerhosta.

Finaali lähti käyntiin Mika Starkin hyvällä alulla, jossa hän teki reilussa 15 minuutissa selvän 51-12 johtoaseman. Johto säilyi varsinaisen peliajan päättymiseen saakka (60 min), tällöin pistetilanne oli 56-31 Starkin hyväksi. Starkin ensimmäinen rangaistuslyönti tuotti heti tulosta ja vaadittu pistemäärä 60 pistettä tuli täyteen. Matikkalalle kuitenkin hieno MM hopeamitali

Kolmannen sijan saavutti Jyri Rautiainen (Red Ball, Kouvola)

--------

Sunnuntain otteluita

7 kierros

Huusko – Lindberg 52-60 rankkarien jälkeen

Stark – Pohjola 60-50

Mettälä – Rautainen 35-50 rankkarien jälkeen

Hämäläinen – Pasanen 60-

Komi – Matikkala 21-60

 

Marko Lindberg ratkaisi vasta viimeisellä rankkarilla lopullisen eron Ari Huuskosta. Huusko ehti jo tehdä kaksi rankkarikaisaa, mutta ne eivät riittäneet. Lindberg jatkaa turnausta edelleen ilman tappiota.

Mika Stark otti tunteikkaan voiton Petri Pohjolasta hienolla sarjalla, joka lähti 39 pisteestä. Pohjolalla oli oma paikkansa saada mahdollisuus vaikka poikkaisuun saakka, sillä hänen valkoisen pussitusyrityksensä jäi aivan pussin suulle ja jatko olisi mahdollinen. Pohjola oli jo hyvässä johtoasemassa, mutta niin vain Stark tuli ja suorastaan ryösti ottelun itselleen.

- Joutui kyllä puhaltamaan aika lailla pari kertaa, että sain ratkaisevat lyönnit tehtyä. Sain loppuun hyvän sarjan. Pääsin iskuetäisyydelle ja harvoin menee näin hyvin, onhan tää raakaa vastustajalle. Tämä oli sellainen voitto joka maistuu todella hyvälle. Nyt pitää vähän rauhoitella vähän aikaa seuraavaa peliä varten, sanoi Mika Stark ottelun jälkeen vieläkin adrenaliinin virratessa voimakkaana.

Mikko Hämäläinen kukisti Ville Pasasen lopun kirillä.

- Neljä minuuttia ennen loppua otin tauon 33-26 johtoasemassa. Punanen oli pelissä, tein sen kulmaan, sen jälkeen pari kaisaa ja peli oli ohi. Muuten peli oli vähän hankalan tuntuinen, mutta lopun onnistuminen kruunasi kaiken, kun pitää onnistua, niin sitten se näköjään pitää hoitaa näin, sanoi tyytyväinen Mikko Hämäläinen.

Jyri Rautiainen ja Pasi Mettälä pelasivat tasaisen ottelun jossa mentiin rankkareille peliajan umpeuduttua. Pistesaldo ei umpeutunut kummaltakaan rankkareiden jälkeen, mutta Rautiaisella niitä oli enemmän ja sillä hän meni jatkoon. Lopputulos 50-35 Rautiaiselle.

Kaisann lajipäällikkö Tuomas Komi ei mahtanut mitään nuorelle oululaiselle Akseli Matikkalalle. Akseli paukutti loppulukemiksi 60-21.

- Aika lailla peruspelillä tämä nyt meni, ei mitään ihmeellisiä sarjojakaan tullut. Ei ollut myöskään painetta missään vaiheessa, kun Komikaan ei saanut sarjoja aikaiseksi. Onnistuin sitten niistä palloista joissa oli paikat. Siistiä, että nyt ollaan jo viiden joukossa. Vähän kyllä väsyttää, mutta pitäisi vielä jaksaa muutama ottelu, Matikkala pohti jatkoa.

 

Tuomas Komi oli lopulta tyytyväinen omaan peliesitykseensä.

- Yllätti positiivisesti että olin näinkin pitkään mukana. Tässä on ollut niin paljon kaikkea muuta kisajärjestelyitä ettei omaa pelaamista ole ehtinyt miettiä. Aikaisemmissa MM kisoissa on ehtinyt treenata ja panostaa omaan pelaamiseen ja se on ehkä mennyt vähän yliyrittämiseksi joten silloin ei tuloskaan ollut kovin hyvä. Nyt päinvastoin oma pelaaminen meni yli odotusten kun ei ollut pelillisiä paineita, 8 sija on todella hyvä siihen nähden. Tämä viimeinen peli oli vähän harmi, en saanut rentoutta eikä omaa parasta peliä esille. Samoin eilisen tappiopelin yksi virhe kostautui, pohdiskeli Komi pelisuorituksiaan.

- Kilpailun kokonaisuuteen olen kuitenkin todella tyytyväinen. Edellisistä kisoista on otettu opiksi ja tehty täällä paremmin. Visuaalisuus näyttää hienolta ja juuri siltä miltä halusinkin. Yhteistyökumppanit saavat hyvin näkyvyyttä ja pelaajat ovat kiitelleet kisoja kympin arvoisiksi, joka on hienoa kuultavaa. Vapaaehtoiset ovat tehneet loistavaa työtä ja kaikilla on ollut hyvä yhteishenki päällä. Hotelli pelipaikkana on erinomainen, joten ei voi kuin olla erittäin hyvällä mielellä kisarupeamasta, totesi lopuksi MM kilpailun pääorganisoija Tuoma Komi.

8 kierros

Sunnuntaiaamulla oli mukavasti noin viitisenkymmentä katsojaa paikalla kun 8 kierros lähti käyntiin ottelupareilla Marko Lindberg – Jyri Rautiainen sekä Mika Stark – Mikko Hämäläinen.

Jyri Rautiainen jatkoi erinomaisia otteita eikä päästänyt Marko Lindbergiä missään vaiheessa kunnolla peliin mukaan.

- Kun Markon tasoinen pelaaja ja järkyttävä pussituskone on vastassa, niin silloin pitää olla todella tarkkana ja itse onnistua täydellisesti niistä paikoista joita tulee eteen. Sain alkuun hyvin pari palloa pussiin mutta myös pari kertaa oman. Siinä oli muutama hankala päälleveto, yksikin neljän vallin kautta. Mutta hyvä lopputulos ja näin mennään hyvällä meiningillä eteenpäin, Jyri kertoi rauhallisena pelin jälkeen.

Mika Stark oli rauhallinen mutta tyytyväinen voitto-ottelun jälkeen.

- Vähän oli heikko peli, pallot pyörähteli mulle ja Mikolta jäi helpot pallot. Mutta nyt meni näin päin. Peli kerrallaan tästä eteenpäin, eipä enää ole väliä ketä tulee vastaan, kaikki on vielä auki, sanoi Mika Stark .

- En päässyt oikeen lyömään, joten ei ole oikein muuta sanottavaa tästä pelistä. Mika pelas omalla hyvällä varmalla tasollaan. Lopussakin jäi pallo reikään, josta Mika pääsi lopettamaan. Arvosana itselle hyvä miinus koko turnauksesta. Ei mennyt niin hyvin kuin olisi pitänyt. Pitäisi pystyä pelaamaan huipputasolla kakki kolme pelipäivää, päätti Hämäläinen kisaurakkansa.

9. kierros

Akseli Matikkala – Mika Stark 60-37

- Ei ollut tämäkään mikään superpeli, mutta tuli kyllä muutamia hyviä palloja. Tää o kaisaa, välillä pelataan vähän väärin ja välillä oikein, fifty-fifty. Ei näissä viimeisissä peleissä voi oikein revitellä, mutta itseluottamus on silti kohdillaan, Akseli Matikkala tuumaili.

- Oli huono peli multa, ei ollut oikein mitään, ei kunnon pussituksia. Lopussa oli hyvä mesta mutta ei onnistunut, onneksi olin puhtaalla niin saa vielä jatkaa, kommentoi Mika Stark.

10. kierros.

Jyri Rautiainen – Akseli Matikkala

Jyri Rautiainen oli otteluun lähtiessä puhtaalla, eli pelkkiä voittoja tähän saakka. Se lienee antanut vähän rentoutta otteluun, sillä paineet olisivat todennäköisesti vastustajalla. Ottelu oli aika rikkinäinen molempien osalta, paineet näkyivät selvästi epävarmoina yrityksinä. Alku oli tasaista aina taukotilanteeseen 18-16 saakka, kunnes nuori Matikkala alkoi ottaa pientä pesäeroa kokeneempaan kilpakumppaniinsa. Loppuvaiheilla Akseli pelasi taktisesti kypsää pelaamista ilman hätiköityjä ratkaisuja, Jyrillä vaikutti lyönti olevan vähän hukassa kun pallot eivät oikein uponneet. Lopulta Akseli Matikkala oli pistein 60-35 parempi ja otti finaalipaikan. Jyri Rautiainen saa vielä mahdollisuuden finaaliin kohdaten seuraavaksi Mika Starkin.

- Tämä oli vielä kankeampaa kuin edellinen peli, ei oikein tunnu kulkevan ja vähän väsyttääkin, sanoi Akseli Matikkala heti pelin jälkeen. Mutta ei kaisan tarttekaan olla pelkkä pussituspeli, mutta onneksi sain pistepallot sisään ja se riitti tällä kertaa, jatkoi Matikkala.

 

11. kierros josta voittaja finaaliin Akseli Matikkalaa vastaan

Mika Stark – Jyri Rautiainen

Tarkka peliä molemmilta, jossa ei otettu turhia riskejä, luonnollisesti kun oli kyseessä finaalipaikka. Alku mentiin tasatahtia, kunnes Stark otti hienoista johtoa. Loppuvaiheessa Stark oli jo 57-28 johdossa kunnes Rautiainen pääsi kaventamaan aina 53 pisteeseen hienoilla lyönneillä. Sitä ennen Starkilla oli paikka katkaisuun, mutta pallo niukin naukin jäi pussin suulle. Starkilla oli toinenkin paikka katkaisuun mutta taas jäi pallo röpöttämään pussin reunoihin. Varsinainen peliaika päättyi tilanteeseen 57-53. Stark teki kaksi tyhjää rankkaria, Jyri onnistui yhdessä, mutta keskikaisa meni yllättäen ohi. Starkin kolmas yritys sen sijaan toi ratkaisun, joten Mika Stark finaaliin.

- Jännitys oli aika kova, yleensä rankkariprosentti on parempi kuin nyt. Tein pienen viilauksen viimeiseen lyöntiin, lähdin suorempaan ja se tuotti tulosta, sanoi lopputulokseen tyytyväinen Mika Stark.

Finaali

Akseli Matikkala - Mika Stark

Finaalissa kohtasivat kokemus ja nuoruus. Mika Starkilla on taskussaan jo kuusi kaisan Suomen mestaruutta, kun Akseli Matikkalan kaisabiljardin meriittilista on vielä kovin ohkainen. Toki Matikkalalla on hallussaan kaksi pyramidin Suomen mestaruutta joten aivan keltanokasta ei ole kysymys.

Mika Stark aloitti finaalin hyvin ollen jo noin 15 minuutin kohdalla selvässä 51-12 johdossa. Peli tuntui olevan kohta ohi, mutta sen jälkeen Starkin peli alkoi kangerrella. Starkin yritykset eivät uponneet, tosin todella lähellä moni oli. Vähitellen Matikkalakin pääsi mukaan ja sai kavennuksia aikaiseksi. Tilanteessa 56-33 Akseli teki hienon kulmakaisan, mutta ikäväksi samalla oma lyöntipallo meni toiseen kulmapussiin, josta siis miinus 6 pistettä, tilanne 56-27. Varsinaisen peliajan loppuun pelattiin tarkkaa seiftailua puolin ja toisin. Matikkala teki vielä viimeisellä lyönnillä kavennuksen tilanteeksi 31-56.

Rangaistuslyönneissä Matikkala pääsi aloittamaan, mutta ei onnistunut. Sen sijaan Starkin ensimmäinen upposi, jolla hän lunasti maailmanmestaruuden.

- No nyt parani rankkuprosentti, tämä korvasi kaiken, sanoi tyytyväinen mutta hillitty tuore maailmanmestari Mika Stark. Puolen välin jälkeen oli aika nihkeätä, ei saanut pussituksia, joten piti pelata varman päälle enkä halunnut ottaa turhia riskejä. Olen niin monessa pelissä päästänyt johtoasemassa kaverin iholle eikä siihen ollut nyt varaa. Kyllä tämä MM kulta oli korkealla toivelistalla ja hienoa kun se nyt toteutui, kaikki muuta on saatu 6 SM kultaa, Kultakello voitto jne. Terveisiä vaan kisajärjestäjille, oli aivan mahtavat kisat, oli hienoa pelata tällaisissa puitteissa, oli tiivis tunnelma ja yleisöä paikalla, isot kiitokset kaikille, Mika Stark suitsutti järjestäjiä.

Kaikki vapaaehtoiset toimitsijat ja tuomarit tekivät todella ison työn, ilman heidän arvokasta panostaan kisat eivät olisikaan onnistuneet. Suurimman työn teki kaisan lajipäällikkö Tuomas Komi yhdessä Espoon Biljardikerhon aktiivien kanssa.

TULOKSET

Tilanne

KAISA MM2016

23.10.2016 18:36

     

Sija

Nimi

Seura

Voitot

Pisteet

1

Stark Mika

EBK

10

637

2

Matikkala Akseli

OBK

8

530

3

Rautiainen Jyri

RB

8

564

4

Lindberg Marko (1)

HBS

6

411

5

Hämäläinen Mikko (5)

OBK

6

378

6

Huusko Ari (16)

KoKa

5

398

7

Mettälä Pasi (12)

KK-79

5

388

8

Komi Tuomas (7)

EBK

5

375

9

Pasanen Ville (3)

Ritz

5

371

10

Pohjola Petri

PVK

5

361

11

Hakala Kimmo

HyvBK

4

321

12

Rontu Lassi

HBS

4

320

13

Korhonen Ilkka (10)

TKS

4

309

14

Nykänen Juho

KaKa

4

297

15

Ruuskanen Jyrki (11)

SaiBi

4

270

16

Marjamäki Antti

TSK

4

267

17

Muhonen Timo

IK

4

256

18

Häkkinen Janne

CSS

3

288

19

Chung Keni

BK

3

273

20

Timonen Jari

RB

3

271

21

Horn Teemu

MSC

3

269

22

Perä-Rouhu Ari

TKS

3

265

23

Vulli Janne

TBK

3

261

23

Holopainen Jussi

KLK

3

261

25

Pekkola Janne

KaKa

3

256

26

Tunturi Kari (8)

OBK

3

248

27

Sipiläinen Jani

SaiBi

3

243

28

Koponen Markku (2)

HSK

3

239

29

Teittinen Jari

HBK

3

218

30

Halvari Heikki

RBK

3

188

31

Vanhala Matti

KaKa

2

236

32

Kiviaho Tero (4)

KoKa

2

213

33

Keihola Kai

GU

2

209

34

Nordblom Aku

TBK

2

205

35

Verho Pekka

EBK

2

187

36

Korkiakoski Harri

I-HBS

2

185

37

Puuska Kari

HBK

2

167

38

Seppelin Tom

HBK

2

166

39

Karttunen Sami

CCA

2

152

40

Narvola Pasi

SaiBi

2

133

41

Auresto Toma

HyvBK

1

160

42

Virtanen Olli

OBK

1

156

43

Nuutinen Mauno

PVK

1

155

44

Elkharam Joonas

MSC

1

147

45

Lehtimäki Mika

TKS

1

143

46

Rokkanen Sami (13)

SaiBi

1

141

47

Manninen Jori

PVK

1

134

48

Asikainen Petri

KK-79

1

132

49

Määttä Mika

TAK

1

128

50

Luoma-Aho Mika

RKK

1

127

51

Tuhkanen Arto

KLK

1

124

52

Thoménius Kari (14)

HBK

1

121

53

Kallio Kari (6)

RKK

1

119

54

Räisänen Tero

OBK

1

116

55

Väyrynen Matti

OBK

1

115

56

Buts Aleksei

-

1

113

56

Jansons Dmitrijs

-

1

113

58

Hämäläinen Heimo

HBK

1

106

59

Milovanova Olga

-

1

104

60

Kulmala Pasi

HyvBK

1

101

61

Pechinin Oleg

-

1

90

62

Boldosev Jevgeni

-

1

80

63

Ahola Ari

KoKa

1

62

64

Paloheimo Kari

HBK

0

99

65

Mäki Henri

OBK

0

96

66

Gröhn Mika

RBK

0

95

67

Narvola Jori

SaiBi

0

90

68

Liimatta Auvo

OBK

0

89

69

Kontio Jukka

EBK

0

88

69

Sevostyanov Arseni

BK

0

88

71

Yrjölä Teemu

BK

0

79

72

Stenman Eerik

TAK

0

78

73

Hälvä Matti

RKK

0

72

74

Talo Laura

KouBK

0

65

75

Ijäs Markku (15)

HyvBK

0

63

76

Petukhov Andrey

-

0

62

77

Juola Mika

OBK

0

59

78

Suomalainen Jari (9)

PPK

0

54

79

Makkonen Marko

CCA

0

50

80

Gnidoy Victor

-

0

44

81

Tainio Tatu

PVK

0

41

82

Laitila Juha

HyvBK

0

31

83

Langenskiöld Fredrik

Ritz

0

25

84

Holtari Elisa

Ritz

0

21

85

Korkala Martti

RBK

0

18

86

Koskinen Arvi

OBK

0

16

87

Sergeev Pavel

-

0

0