Kotkan Pool Bootcamp 2016

17.8.2016


Kotkaan kokoontui taas kansainvälinen harjoitteluleiri tutustumaan miten maailman parhaat harjoittelevat Poolin maailmassa. Leirin vetäjänä toimi legendaarinen poolin valmentaja Johan Ryusink. Belgiassa asuva hollantilainen toimii nykyään Venäjän maajoukkueen päävalmentajana ja rakentaa naapurimaahamme ns. poolpelaajan polkua. Hän on toiminut mm. Euroopan joukkueen valmentajana seitsemän vuoden ajan Mosconi Cup turnauksessa. Leiri koostui 16 pelaajasta joista kymmenen tuli Suomesta ja kuusi Venäjältä. Ikä ja kokemus oli haitariltaan melko kattava, mutta kaikkia pelaajia yhdisti voimakas halu kehittyä pelaajina ja innokas harjoittelu läsnä omaa biljardin pelaamistaan. 

Kirjoittaja: Juha Nykänen

Kiusoittelin ensikertalaisia ajatuksella että ensimmäiset päivät ovat melko uuvuttavia tuhansine yksinkertaisine toistoineen, ja kas kummaa, ensimmäisenä kahtena päivänä keskityimme tekniikan haroittelun kehittämiseen käyttäen yksittäisen suorituksen pilkkomista osiin. Ensimmäisten päivien aikana tuli myös selväksi että tahti tulee olemaan tiivis ja anti myös kovimmillekin vetureille suuri!

Iltapuhteina päivän loputtua pelasimme katukorista osan pulahtaessa uimaan läheiseen järveen, kun suurin osa leiriläisistä majoittui Kotkan kupeessa SIltäkylässä. Vain muutama iltana leiriläisillä riitti virtaa pelata turnausta tai sparri pelejä. Kahtena iltana ohjelmaan kuului myös luento Johanin puolesta joko harjoittelun laatuun, mentaali puoleen tai harjoittelu/ kisakauden kasaamiseen. 

Leirin nuorimmat pelaajat olivat Lappenrannasta vasta 9 ja 10 vuotiaat pojat, Jori ja Sasu. Pojat olivat kovassa seurassa mutta jo ensimmäisen puolituntisen jälkeen oli selvää että pojat olivat kuin kaloja vedessä. Muutamaa harjoitetta muokattiin heille sopivimmaksi lähinnä ulottuvuudesta johtuen.. muuten pojat tulivat mukana jokaisessa harjoituksessa, eikä muuten tarvinnut heidän hävetä tekemistään. Jo tuossa iässä tuolla tasolla suorittaminen, yhdistettynä eväisiin mitä viikon aikana saatiin ja miten yleinen kehitys menee eteenpäin. On meillä epäilemättä mielenkiintoinen kaksikko kehittymässä lappeenrannassa. 

Leirin kovimpaan kalustoon kuuluivat mm. Casper ja Ville jota haastettiin yhtälailla harjoitteiden kautta tekemään laadukkaasti, pitkäkestoisesti, ja tuloksellisesti asioita. Mitä palautetta heiltä tuli niin leiri avittaa myös näitä herroja tulevalle kaudelle kuten biljardi urassa eteenpäin yleisesti. Kuten meitä kaikkia mukana olleita, uskallan näin väittää.

Leiri totetuttettiin yhteistyössä Finnalist Oyn ja Pietarilaisen biljardi koulun Play Pool Schoolin kanssa. Leirille valikoitui nuoria lupaavia pelaajia sekä suomesta että pietarista. Tulevaisuudessa tämä yhteistyö tulee poikimaan lisää vastaavia kursseja ja tapahtumia laajemmallekin skaalalle pelaajia. Olemme nyt onnistuneet tuomaan suomeen jo  kaksi hyvin arvostettua Pool valmennuksen huippu osaajaa ja ymmärtäneet hiukan mistä on kyse. Biliksessä nimittäin. Oma kokemukseni on karttunut vasta 15 vuoden ajalta ja volyyminä näiden kahden herran toimesta se on saanut sisältöä enemmän kuin yhtenäkään vuonna yhteensä. Mitä tulee suomalaiseen harjoitellu sceneen puhumattakaan suomalaisesta valmennus scenestä, ja ei tarvinne puhua edes kilpailuista, meillä on paljon paljon tekemistä ja oppimista. Mitä nöyremmin ja intohimoisemmin haluamme oppia uutta ja kehittää omaa tekemistämme, sitä enemmän se myös ruokkii sitä scenenä joka sitä mahdollistaa. Ja siitä lopputuloksena sinä, minä ja yleinen pool scenen kehittyy. 

Haluan kiittää jokaista leiriläistä omasta panoksestaan viikon aikana. Oli upeaa seurata jengiä tekemässä sitä mitä he rakastavat. Kuten aina, on myös pysäyttävää miten paljon syvyyksiä voi löytää yhdestä pillin pallon lyömisestä kun sitä avaa yksi asiaan hyvin paljon sisään mennyt kaveri. 

Tästä on hyvä jatkaa tulevaan kauteen, joka siis käsittää paaaaljon muutakin kuin sitä itse kilpailemista!! ;)

Terveisin Nyksy