Marko Lindberg on uusi kaisan maailmanmestari

20.6.2013

Marko Lindberg
Marko Lindberg
Kolme parasta, vasemmalla Jari Timonen, Marko Lindberg ja Marko Makkonen
Kolme parasta, vasemmalla Jari Timonen, Marko Lindberg ja Marko Makkonen
Palkitut mestaria lukuunottamatta oikealta lukien, Janne Stenberg, Kari Kallio, Timo Muhonen, Kimmo Hakala, Ari Huusko, Mika Stark, Marko Makkonen ja Jari Timonen
Palkitut mestaria lukuunottamatta oikealta lukien, Janne Stenberg, Kari Kallio, Timo Muhonen, Kimmo Hakala, Ari Huusko, Mika Stark, Marko Makkonen ja Jari Timonen
Myös parhaasta sarjasta palkittiin, vasemmalla täyden 60 pisteen sarjan tekijät Timo Muhonen ja Alexey Solovyev
Myös parhaasta sarjasta palkittiin, vasemmalla täyden 60 pisteen sarjan tekijät Timo Muhonen ja Alexey Solovyev
Mestari sai myös upean käsintehdyn, valko-venäläisen herra Kaykovin tekemän kepin. Luovuttajana liiton puheenjohtaja Ahto Alander ja kilpailujen johtaja Erkki Tähtinen.
Mestari sai myös upean käsintehdyn, valko-venäläisen herra Kaykovin tekemän kepin. Luovuttajana liiton puheenjohtaja Ahto Alander ja kilpailujen johtaja Erkki Tähtinen.
Marko Lindberg
Marko Lindberg

Kotkan Konserttitalolla leivottiin toisen kerran kaisabiljardin maailmanmestari. Tällä kertaa mestaruuden voitti koko kilpailun tappioitta pelannut Hämeenlinnan Marko Lindberg kukistamalla finaalissa Kouvolan Jari Timosen pistein 60-41.

- Alkuun oli aika hakemista, mutta siitä se lähti kulkemaan. Ensimmäinen päivä oli pahin ja kun siitä selvisin, niin se jälkeen helpotti. Kaksi ensimäistä peliä oli pahoja. Kun kuulin arvonnan tuloksen että ensin tulee Roope Rask ja sitten Kim Laaksonen, niin ounastelin hankaluuksia, muisteli tuore maailmanmestari Marko Lindberg kilpailurupeaman aloitusta. Ensimmäinen peli Raskia vastaan oli merkittävä aloitus ja etenkin Kari Tunturia vastaan rankkarivoitto oli vaikuttava ja pitää mainita erikseen.

- Toisen päivän aikana pääsin sinuiksi pöytien kanssa ja kolmas päivä oli taas helpompi, vaikka vastustajat olivat aivan todella taitavia. Olen ollut noin kaksikymmentä vuotta pois kisakentiltä, mutta tällä kaudella taas tulin takaisin. Pyrin pelaamaan järkevästi ja onnistuinkin siinä ihan hyvin. Tasaisuus on myös valttini eikä nyt tullut hirveitä ailahduksia. Eikä sitä muuten pärjääkään. Täällä oli loistavia pelaajia vastassa, mestari antoi tunnuksen kanssakilpailijoilleen.

- Pelaan varmaan ensi kaudella ainakin Kultakello, Tampere Cupin ja kaikki Hyvinkään kilpailut. Samalla tässä lähetän terveiset Simojoen Markulle, joka on laittanut Hyvinkään salin erinomaiseen kuntoon.

14 kovaa peluria jäljellä sunnuntaina

Kaisan MM kilpailujen viimeinen pelipäivän ensimmäinen peli päättyi Mika Starkin voitettua Timo Muhosen 60-16. Mika Stark tarvitsi voittoon vain 30 minuuttia. Muhosella oli vaikeuksia saada peliään käyntiin Starkin hallitessa tilanteita. Muhonen kuitenkin jatkaa edelleen sillä hänellä ei ollut aiemmin tappiota rasitteena.

Mika Lehtimäen taival päättyi Janne Stenbergin käsittelyssä 60-25. Stenberg sai lahjaksi viimeisen punaisen ja siitä kosketus keltaiseen toi tarvittavat voittopisteet.

Myös nuori Marko Makkonen jatkaa eteenpäin kukistamalla venäläisen Alexei Denisovin 60-27. Makkonen oli koko ottelun ajan niskan päällä tehden jo alussa hyvä eron vastustajaan.

Timonen on pitänyt Evgeny Stalevia takanaan ottelun alusta alkaen mennen jo 33-0 johtoon kasvattaen rakoa pikkuhiljaa suuremmaksi. Timosella oli jo paikka katkaista ottelu kaisalla keskelle, mutta lyönti epäonnistui. Johto kuitenkin 56-31. Lopetusta ei tarvinnut odottaa kuitenkaan kauaa, sillä parin lyöntivuoron jälkeen saatiin kuulla Timosen voiton karjahdus. Näin Timonen jatkaa ja suuri ennakkosuosikki Stalev putosi jatkosta.

Marko Niemisen ja Kari Kallion kohtaaminen alkoi tunnustellen Niemisen hienoisessa komennossa. Kokenut Kallio alkoi kuitenki pikku hiljaa lämpenemään saaden ensin tilanteen tasoittumaan ja sitten ohi selkeään johtotilanteeseen 17-59. Kallio sai pari virhepistettä, mutta se oli kosmetiikkaa, sillä Kallio eteni vääjäämättömästi eteenpäin Niemisen pudottua jatkosta.

Kimmo Hakala ja Mikko Hämäläinen ilmeisesti tuntevat toisensa tarkkaan, sillä pisteitä kertyi kummallekin tipoittain. 50 minuutin pelin jälkeen tilanne oli 38-32 Hakalan hyväksi. Tästä Hakala jatkoi pussittaen lopulta voittolyönnin valkoisen keskelle, lopputulos 60-39. Hämäläisen kohtalona katsomopaikka.

Kokkolan Ari Huusko ja Marko Lindberg aloittivat pelinsä ja pian oltiin Lindbergin hienoisessa johdossa 17-2. Tästä Lindberg jatkoi edelleen siirtyen 38-2 johtoon siistillä pussituksella. Huuskon taistelu ei auttanut vaan tappio tuli 22-60 lukemin. Huskolla nyt yksi tappio, jolla on edelleen jatkossa kun taas Lindbergillä on etuna edelleen tappioton sarja.

8 kierrokselle ensimmäisiksi pelipareiksi tulivat Marko Makkonen ja Janne Stenberg, Jari Timonen sai vastaansa Timo Muhosen. Lisäksi Mika Stark kohtasi Kimmo Hakalan ja Kari Kallio Ari Huuskon.

Makkosella oli hyvä alku nousten 32-12 johtoon. Stenberg kaventaa 6 pisteellä. Makkonen lopulta voittoon jatkaen tittelin metsästystä.

Muhosella ei edelleenkään kulkenut sillä Timonen meni jo 30-1 johtoon. Timosen kaisan pussitus ei onnistunut vaan pallo jäi pussin suulle kiinni ja tästä Muhosen oli helppo työ kasvattaa pistetiliään. Myös seuraava kaisa meni sisään joten 13 pistettä tässä vaiheessa Muhosella. Timosen saatua jo 49 pistettä oli Muhonen kirinyt lähelle ja ohi 53 pisteeseen. Se ei kuitenkaan riittänyt vaan Timonen jatkaa kisassa pistein 60-53.

- Tänään vastustajat oli parempia, se on myönnettävä. Pelaan yleensä hyökkäävää peliä ja kun ne ei nyt onnistuneet niin siitä jäi paikkoja vastustajalle ja tällä tasolla niistä tehdään, kommentoi Timo Muhonen kisan tunnelmia tuoreeltaan. Onnistuin kuitenkin tekemään yhden 60 pisteen sarjan Ruuskasta vastaan ja se oli todella hieno kokemus. Kaiken kaikkiaan aivan loistavat kisat ja erittäin hienoa päästä näinkin pitkälle, päätti Muhonen joka samalla sanoi jättävänsä kaisabiljardin kilpailumielessä.

Mka Stark jatkaa vahvasti mennen 35-18 johtoon Kimmo Hakalaa vastaan. Stark oli lopulta parempi jatkaen eteenpäin.

Kari Kallio tuskaili lyöntien kanssa pallojen jäädessä hiuksenhienosti pussien suulle tai osuen reunaan. Ari Huusko otti alussa johdon käsiinsä 20-0 tilanteella. Lopulta Ari Huusko vei ottelun nimiinsä pudottaen Kallion kilpailusta.

Viiden pelaajan ollessa enää jäljellä Starkin huilatessa vastakkain asettuivat Marko Lindberg ja Marko Makkonen. Alku meni Lindbergin johdossa 11-2. Toisessa parissa kohtasivat Jari Timonen ja Ari Huusko jossa Timonen otti komennon heti alkuun mennen jo 47-0 johtoon. Timonen ei kauaa aikaillut vaan pussitti loputkin pisteet jättäen Huuskon nollille. Näillä otteilla Timonen on vahvoilla. Samaan aikaan Lindberg voitti Makkosen 60-41.
Seuraavaksi oli Mika Starkin vuoro jäädä Lindbergin jyrän alle pudoten jatkosta pistein 33-60. Finalistit olivat siis selvillä.

Finaalin alkaessa asetelmat olivat selkeät. Lindberg ei ollut vielä kilpailussa saanut yhtään tappiota, joten hänellä oli kaksi mahdollisuutta mestaruuteen. Sen sijaan toisella finalistilla, Jari Timosella, oli pakkovoiton paikka saadakseen vielä toisen mahdollisuuden.

Finaalin alku oli hyvin tasaista ja pian oltiin pisteissä 18-16 Timoselle. Tämän jälkeen Timonen lisäsi johtoaan 33-25 ja vain pieni epäonni kaisan pussituksessa olisi tuonut vielä lisää pisteitä. Lindberg onnistui lisäämään pisteitään ja meni johtoon 33-44. Siihen Timonen teki 6 pisteen keltaisen pussituksen kaventaen 39-44. Timosen valkoinen keskeen toi kaksi lisäpistettä 41-44. Lindbergillä oli paikka kaisa keskelle, mutta se epäonnistui, siitä kaisa jäi kohtuu hyvin pussin suulle ja yleisö odotti Timosen pussitusta mutta sekin ohi. Seuraavasta valkoisesta kaksi pistettä Lindbergille, tilanne 41-46 josta pelaajat tauolle.

Tauon jälkeen Lindberg teki jälleen kaksi pistettä 41-48, seuraavaksi punaisen kulmaan 3 pistettä ja Timonen on ahtaalla 41-51. Lindberg pelaa taitavasti pakottaen Timosen hankaliin paikkoihin. Taas Lindbergin valkoisen pussitus tiesi kahta lisäpistettä 41-53. Timonen yritti vaikeaa kaisaa kulmaan, josta ohi ja paikka Lindbergille. Siitä onnistunut pussitus ja maailmanmestaruus Marko Lindbergille.

Kaisabiljardin MM kilpailu Kotka 19-21.4.2013
Tulokset:
1. Marko Lindberg
2. Jari Timonen
3. Marko Makkonen
4. Mika Stark
5. Ari Huusko
6. Kimmo Hakala
7. Timo Muhonen
8. Kari Kallio
9. Janne Stenberg
10. Alexei Denisov (RUS)

Kilpailussa oli mukana yhteensä 126 pelaajaa