Suomalaiset jatkoon MM kilpailussa

24.1.2013

Pyramidin MM-kilpailuissa viisi suomalaista selvitti tiensä jatkoon toiselle pelipäivälle Ensimmäinen kilpailupäivä toi suomalaisille hienoja voittoja, mutta myöskin karvaita tappioita. Kilpailut alkoivat suomalaisittain upealla Juho Nykäsen 5-0 voitolla. Kokonaissaldona Suomelle tuli ensimmäisestä pelipäivästä kolme voittoa ja seitsemän tappiota. Sekä Nykänen, Koponen että Pekkola saivat yhden voiton ja tappion mieheen. Saarinen ja Rautiainen jatkavat huomenna w.o:n turvin ja Pohjola joutui valitettavasti tyytymään ensimmäisenä pelipäivänä kahteen tiukkaan tappioon.

1. kierros:


Aleksei Vinogradov LAT - Juho Nykänen FIN 0 - 5 (6-8, 0-8, 7-8, 3-8, 0-8)
- Juho aloitti MM-kisat upealla 5-0 voitolla. Hienoa Nyksy!

Juho "Nyksy" Nykänen on hallinnut Suomen pyramidia vuonna 2012. Nyt hän janoaa jo kansainvälistä menestystä.

Santeri Saarinen FIN - Eugene Dementei BLR 0 - 5 (4-8, 1-8, 1-8, 0-8, 5-8)
- Santerilla oli paha avausvastus, kun Valko-Venäläiset on kaikki aina pahoja ja varsinkin vielä kotihurmoksessa tällä kertaa. Santeri kertoi itse seuraavaa:
"Pelasin alle oman tason ja kaveri rikkoo aina pakan ja sellasia do or Die mestoja jätti... eli ei pystyny safetaa vaan oli pakko hyökätä niihin ja kaikki tunttas, vaikka pöydät on löysäy... vikaan erään olin tekemässä aloitusparttia, mutta sarja jäi viiteen, kun löin vain helpon kuulan väärin. Kaveri oli tosi ruisku 2-3 lyöntivuoron eriä sekä ihan tyhjästä napsi 4-6 pallon sarjoja."

Fazil Mamedov AZE - Markku Koponen FIN 3 - 5 (7-8, 6-8, 8-6, 8-6, 6-8, 2-8, 8-2, 3-8)
- Tiukan ja pitkän pelin uskollinen ystävä Koposen Make piti Azerbaidzanin jampan tiukoilla ja kukisti tämän pitkässä väännössä. Hallitseva Dynamic Pyramidin ja Karan Suomenmestari aloitti näin siis voitokkaasti. Vastustaja Mamedov oli kuulemma "maailman ärsyttävin peluri" joka sai Makenkin ketuttamaan pelin aikana. Voitto oli siis näin ollen enemmän kuin oikeutettu.


Make on kokenut kettu pyramidin kansainvälisiltä kilpakentiltä. Pyramidin kansainvälisiä otteluita Makella on takana nyt ainakin neljältä eri vuosikymmeneltä.


Petri Pohjola FIN - Ivan Pavenko UKR 4 - 5 (8-7, 8-1, 8-4, 1-8, 3-8, 1-8, 8-1, 2-8, 4-8) STREAMOTTELU
- peli alkoi Peten hallinnalla ja hän johti ensimmäistä erää jo ainakin 7-3 jonka jälkeen reikäpallosta vastustaja pääsi iskemään pallot tasoihin. Seiftitaistelu kesti useita lyöntivuoroja ja Pete vei sen lopulta nimiinsä pitkällä luikalla.
- toinen ja kolmas erä meni Petelle selkeästi.
- neljännessä erässä heti Pavenkon tauon jälkeen Petellä hieman hukkui lyönnit ja vastustajalla kävi aivan karmaiseva hillo tilanteessa 1-2, kun helpon pussituksen jälkeen Pavenko löi helpon luikan väärin, mutta kohdepallo meni säkällä kaksi vallia keskelle ja toinen pallo jäi aivan pussin suulle josta sitten tuli lopulta aina erän partti.
- viidennessä erässä Pete löi pitkähköä luikkaa melko kovaa tilanteessa 3-1 ja ohi meni niin että tärähti sillä kohdepallo jysähti pakkaan ja avasi Pavenkolle paikan ja hän käytti hyväkseen - partti ja kavennus.
- kuudes erä oli jälleen ukrainalaisen. Kolme lyöntivuoron ottelu jossa Peteltä tyhjä aloitus, yksi pussitus ja pari heikkoa lyöntiä, johon Pavenko vastasi ensin kolmen sarjalla, sitten neljäs sarjalla ja viimeinen partti pallo oli helpohko pilli kulmaan. Pete otti aikalisän tilanteessa 3-3.
- seitsemänteen erä Pete tuli sitten taas paljon valmiimpana taisteluun mukaan ja pystyi pitämään Pavenkon aisoissa. 3-1 johdosta neljän pallon sarja taittoi vähän selkää ja 7-1 tappiolla Pavenko roiskasi ja Pete vastasi partilla, vaikkakin vähän säkällä meni, mutta yliote siirtyi taas Petelle ja erävoiton päässä otteluvoitosta.
- kahdeksas erä toi kuitenkin Peten pelissä esiin pientä hermostuneisuutta, koska 1-4 ja 2-5 tilanteissa Petelle aukesi loistavat paikat erässä, mutta ei saanut niitä käytettyä ja Pavenko kuittasi erän ja ottelun kontraerään.
- kontraerä alkaa Pavenko ohilyönnillä, josta Petelle aukeaa heti hieno paikka otteluun. Siitä ohiyönnistä Pete saikin vähän rankkua, kun Pavenko iski kuuden pallon sarjan ja meinasi viedä loppuun asti, mutta hän löikin ohi. Pete heräsi erään ja löi perään neljä kohdepalloa perätysten kaventaen pelin 4-6:een. Pavenko epäonnistui pitkässä luikassa ja Petelle jäi hyvä pallo alle keskelle. Se kuitenkin valitettavasti ohi, josta Pavenko pääsi lyömään helpon luikan keskelle ja kohdepallon siirsi kulmalle alle. Jotain kuitenkin tapahtui ja kohdepallo meni ohi. Peten huonoksi tuuriksi mitään helpohkoa ei jäänyt ja hän päättikin yrittää pitkähköä palloa kulmaan lyöden sen kuitenkin ohi ja Pavenko kuittasi tämän jälkeen partin luikalla keskelle.


Pete on Suomen kaikkien aikojen menestynein pyramidipelaaja niin kotimaassa ja maailmalla. Moni muistaa hänet maailmalla useista TV-otteluista ja mm. Longoni Cupin finaalipaikasta parin vuoden takaa jolloin hän kukisti maailmanmestareita tieltään vuoronperään.


Azer Hajiyev AZE - Marko Rautiainen FIN 5 - 0 (8-6, 8-3, 8-3, 8-7, 8-3)
- Azerbaidzanin 35 vuotias Hajiyev oli näköjään kovaa valuuttaa sillä harvoin Rautsi jää näissä kisoissa nollille.

Artem Moiseenko UKR - Janne Pekkola FIN 5 - 0 (8-6, 8-4, 8-3, 8-3, 8-1)
- Ukrainan Moiseenko ei antanut Jannen yllättää vaan tulosten valossa paransi peliä koko ajan eteenpäin.


Voittaneiden puolen 2. kierros:

Juho Nykänen Suomi - Kanibek Sagynbaev Kirgisia 2 - 5 (0-8, 8-0, 0-8, 3-8, 8-0, 5-8, 6-8)
- Melkoista ilotulistusta ollut kun molemmat jätti vastustajansa kaksi kertaa nollille. Ennakkosuosikkina otteluun lähtenyt Sagynbaev piti pintansa ja voitti lopussa myös kaksi tiukempaa erää nimiinsä.

Markku Koponen Suomi - Maxim Kolizhuk Ukraina 4 - 5 (3-8, 8-1, 5-8, 0-8, 4-8, 8-4, 8-5, 8-7, 5-8)
- Makelta jälleen pitkä taisto ja todella upea nousu 1-4 tappioasemasta aina kontraan asti, mutta ei aivan riittänyt vaan voitto meni Kolizhukille.


Marko "Rautsi" Rautiainen, toistaiseksi ainut kaisabiljardin maailmanmestari, on ollut usein kansainvälisissä kisoissa 32 parhaan joukossa ja väläytellyt paljon huikeita kohdepalloja mitkä ovat saaneet velivenäläiset haukkoman happea.

Hävinneiden puolen 2. kierros:

Sergei Koryslavets Venäjä - Petri Pohjola Suomi 5 - 3 (6-8, 8-3, 8-5, 2-8, 8-0, 8-0, 6-8, 8-5)
- Petrille valitettavasti toinen tappio kilpailuista ja Pete jää näissä MM-kisoissa sijalle 97.-115.

Janne Pekkola Suomi - Vasily Kuznetsov Viro 5 - 4 (6-8, 8-0, 4-8, 8-2, 4-8, 8-1, 0-8, 8-3, 8-4)
- Upea taisteluvoitto Jannelta. Koko ajan perässä ottelussa ja ensimmäisen kerran "johtoon" ratkaisevassa kontraerässä.

Marko Rautiainen ja Santeri Saarinen saivat w.o:n 2. kierrokselta.


Kansainvälisten pyramidikilpailujen ensikertalainen Santeri Saarinen on yhden päivän kokeeneempi MM-kentiltä. Santerin ensimmäisen kierroksen vastustaja on mm. antanut näissä samoissa kisoissa tappion karvasta kalkkia Ukrainan Alexander Palamarille, joten melkoisen paha debyyttivastus tuli Santerille.

Hävinneiden puolen 3. kierros alkaa perjantaina 19.10. kello 10:30:

Vijay Drangoi MDA - Markku Koponen FIN
- Make sai raudanlujan Drangoin vastaansa joka on usein MM-kisoissa kolkutellut kärkikahinoissa. Moldovan parhaimpia pelaajia.
Santeri Saarinen FIN - Jaroslav Vinokur UKR
- huhut kertovat, että hallitseva maailmanmestari Vinokur ei olisi lainkaan kisapaikalla joten on mahdollista, että Santeri saa luovutusvoiton perjantai-aamuna.
Kamaladdin Babaev TKM - Juho Nykänen FIN
- Lajipäällikkö Nyksy pääsee mittaamaan Turkmenistanin 24-vuotiaan nuorukaisen taidot.
Marko Rautiainen FIN - Sergei Makarenko EST
- Kaisan maailmanmestari Rautiainen saa veistellä naapurimaamme Makarenkoa vastaan.
Janne Pekkola FIN - Savel Marseilles SVK
- Slovakian pelaaja MM-kisoissa on uusi näky ainakin allekirjoittaneelle, mutta tiedä häntä. Joka tapauksessa Janne pääsee ottamaan miehestä mittaa joka on antanut ensimmäisellä kierroksella Venäjän Sergei Shilyaeville 5-0 köniin.


Janne Pekkola on Kotkan ensimmäinen pyramidin RG-kilpailun voittanut pelaaja. Siitä lähtien Janne on kolkutellut Suomen RG-listojen kärjessä ja taitaa olla Jannellakin pientä kipinää saada tulosta syntymään myös kansainvälisillä kentillä.

Oikein paljon tsemppiä meidän suomalaistaistelijoille. Voittajat selvittävät tiensä 64 cupiin joka pelataan myös huomenna alkaen iltapäivällä.Otteluseurantaa ja Live Streamia tarjoilee hienosti: http://www.duplet.com.ua/?R=news&id=1874

Teksti: Joni Ahola
Kuvat: SBIL:n arkistosta