Jarno Ahola valloitti Espoon Avoimet

24.1.2013

Kauden neljäs kaisan RG-kilpailu pelattiin pääkaupunkiseudulla Espoon Biljardikerhon ja Puh.veli-klubin järjestämänä tapahtumana. Espoon Avoimet keräsi upeasti 78 pelaajaa mukaan. Kotiseuran suureksi iloksi voittaja löytyi myös Espoon Biljardikerholta, kun vuoden 2004 ja 2005 kaisan Suomenmestari Jarno Ahola nappasi voiton taskuunsa useiden vuosien tauon jälkeen edellisestä RG-voitosta. Finaalissa kaatui toinen upean turnauksen pelannut pelaaja, Hyvinkään Markku Ijäs. Kolmanneksi pelasi upeaa Rankingkautta pelaava Lahden Jari Suomalainen joka oli ainut joka pystyi Aholan kukistamaan turnauksen aikana.Jarno Ahola (karan lajipäällikkö)


Heti turnauksen alkuun Suomen Biljardiliiton puheenjohtaja Ahto Alander (vas.) luovutti Espoon Biljardikerhon yli 20 vuotta arvokasta työtä Espoon biljardin hyväksi tehneelle Tuomo Träffille (oik.) liiton pronssisen ansiomerkin.

Ensimmäisenä kilpailupäivänä pelaajat oli jaettu kahteen kaavioon joista yläkaavio taisteli 42 pelaajan voimin Espoon Biljardikerhon pääpelipaikassa Kivenlahden Kiviruukissa. Upea EBK:n klubi ja avara tila tarjosivat hyvä peliolosuhteet ja puitteet turnaukselle ja käytössä oli 3 kaisapöytää sekä vapaaehtoisille halukkaille 1 pyramidipöytä. Alakaavion 36 pelaajaa ratkaisivat ensimmäiset kierrokset paremmuuttaan Helsingin Lassilassa Puh.veli-klubien pelipaikassa jossa oli myös kolme huippuhyvää kaisapöytää turnausta varten.

Kilpailunjohtajina toimivat Espoossa Joni Ahola ja Joni Jäntti. Lassilan päässä puolestaan Jarmo Tainio ja Matti Hämäläinen.


Puh.veli-klubin puheenjohtaja eli Kabilaattori Jarmo "Jarkka" Tainio (vas.) on upeasti pitänyt kaisakilpailujen yhteydessä KABIKE toimintaa yllä. KABIKE palkitsee kaisakilpailuissa pelaajia jotka eivät pääse varsinaisille SBIL:n palkinnoille ja suosio on kasvanut viime vuosista todella räjähdysmäisesti. Espoon Avoimissa KABIKE:een otti osaa peräti 54 pelaajaa.

Ensimmäisenä kilpailupäivänä ehdittiin pelata lähestulkoon kaikki 3. kierroksen ottelut kahta poikkeusta lukuunottamatta. Oli päätetty, että kenenkään ei tarvitse aloittaa ottelua enää puolenyön jälkeen ellei molemmat peliparit halua sitä. Pelien keskiarvo oli n. 45 minuuttia joten vaikka odotteluajat olivat n. 4-5 tuntia kierrosten välillä - tunnelma oli silti hyvä ja pelit etenivät mukavasti. Kisojen suurin yllätys nähtiin kilpailujen ensimmäisellä kierroksella, kun OBK:n Seppo Lämsä kukisti Ritzin Ville Pasasen lukemin 60-53. Pasanen johti ottelua jo 0-53, mutta Lämsä nousi kuin nousikin takaa tasoihin ja ohi sensaatiomaiseen voittoon.

Lauantailta peräti 13 pelaajaa selvisi puhtaalla kolmella voitetulla ottelulla sunnuntaille ja kokonaispelaajamäärä sunnuntaille oli 34. Toisena kilpailupäivänä pelattiin siis vielä kaksi kierrosta omissa pelipaikoissaan ennen kuin kuudennella kierroksella kaaviot yhdistettiin ja kaikki pelaajat pelasivat loppupelit Espoon Biljardikerholle.


Turnauksessa kokemusta tarjosi Reijo Voutilainen joka on upeasti päässyt jo 70 vuoden ikään, mutta se ei miehessä näy vaan hän jaksaa mennä kuin kuka tahansa keski-ikäinen. Reiska pelasikin avauskierroksella todella tiukan ottelun PVK:n Pekka Ruotsia vastaan ja se eteni aina rankkareihin saakka. Reiska voitti ottelun äärimmäisen niukasti 49-48.


Yksi kolmen kierroksen jälkeen puhtaalla olevista oli Turun Biljardikerhon Janne Vulli joka esitti todella tehokasta peliä lauantain pelien aikana. Sunnuntaina pelit päättyivät kuitenkin kahteen suoraan tappioon.


Itä-Helsingin Biljardiseura (I-HBS) on ollut lähes kuoleman partaalla aktiivisten pelaajien suhteen lähes koko 2000-luvun (lukuunottamatta Wessmanin joka vuotista muistokilpailua), mutta nyt näyttää toiminta heränneen kunnolla taas henkiin. Suurin kiitos tästä kuuluu varmaankin kaisan kilpabiljardin uudelle tulokkaalle Petteri Bromanille joka järjesti I-HBS:n pelaajille pelipaidat ja kannusti pelaajat taas kilpailemaan. Espoon Avoimissa heitä pelasikin upeasti neljä joten perinteinen I-HBS on taas paremmin elossa kuin vuosiin. Kuvassa taiteilee I-HBS:n Joona Heikkinen joka antoi kyseisessä pelissä kyytiä kilpailunjohtajalle Joni Aholalle lukemin 60-42.


Juha Laitila on tunnettu persoona siitä, että tämä Hyvinkään pelaaja nähdään melkein jokaisessa kaisan RG- ja SM-kilpailussa mitä maassamme pelataan. Huhtikuusta 2009 lähtien Juha Laitila on jättänyt vain yhden kaisan RG-kilpailun väliin ja tämä tapahtui 2.-3.4.2011, kun miestä ei näkynyt Tornion aprillikilpailussa. Juhi on siis pelannut huhtikuusta 2009 peräti 45/46 RG-kilpailua ja ennätyksellisesti 25 RG-kilpailua perätysten ennen tuota 2011 Aprillitaukoa. Uusi putki on menossa nyt 20 perättäisen RG-kilpailun merkeissä. Espoon Avoimissa Juhi nappasi mukavat kolme voittoa taskuunsa, joista yksi tuli mm. pyramidipöydällä.


HBK:n Sami Vänskä oli myös mukavalla pelipäällä. Helsingin Biljardikerhon useissa kilpailuissa kilpailunjohtajana toiminut Sami nappasi turnausesta neljä voittoa ja sijoittui sijalle 15.

Toisena kilpailupäivänä Lassilassa pelattiin todella nopeasti kierrokset 4 ja 5, jonka jälkeen pelaajat sieltä saapuivat Espooseen. Kuudennelle kierrokselle selvisi pelaajia kaiken kaikkiaan 15. Murskaavinta vauhtia vauhtia kuudennella kierroksella pitivät Hyvinkään Markku Ijäs ja Helsingin Arto Kauhanen. Hyvinkään Biljardikerhon kokenut Markku Ijäs päihitti 80- ja 90-luvulla useita turnauksia voittaneen Oulun Biljardikerhon Kari Tunturin puhtaasti nollille. HBK:a edustava Arto Kauhanen antoi puolestaan seurakaverilleen Sami Vänskälle kymmenessä minuutissa kyytiä lukemin 60-8.


OBK:n Kari Tunturin tavaramerkkiä ovat pitkät ja puuduttavat ottelut vastustajansa kanssa. Useista kymmenistä vuosista koostunut kokemus on edelleen rautaa ja Tunturi päihittää vastustajiaan toinen toisensa perään. Toisella kierroksella nähtiin turnauksen vähäpisteisin ottelu, kun Tunturi hävisi ottelunsa Erkki Tähtiselle 40-42. Tunturi ei kuitenkaan tästä lannistunut vaan sai hienosti neljä voittoa alle koko turnauksessa, kunnes putosi hurmoksessa olleelle Hyvinkään Markku Ijäkselle suoraan 0-60 kuudennella kierroksella.


HBK:n Arto Kauhanen pelasi jäätävät kilpailut ja voitti upeasti viisi ottelua kilpailujen aikana ollen koko turnauksen seitsemäs. Lauantai-iltana kolmannella kierroksella Kauhanen päihitti Ville Pasasen tiukassa trillerissä lukemin 60-57. Juhanilan Markku sai myös tuntea Kauhasen iskut nahoissaan, kun neljännellä kierroksella Kauhanen löi Juhanilaa vastaan numerot taululle 60-23. Neljän jälkeen puhtaalla ollut Kauhanen herpaantui hieman Jon Hellströmiä vastaan viidennellä kierroksella häviten 33-60, mutta nousi tämän jälkeen taas pystyyn ja löi suorastaan kanveesiin seurakaverinsa Sami Vänskän n. 10 minuutin pelillään lukemin 60-8. Tie päättyi sitten upeaan syysvireeseen päässeelle Lahden Jari Suomalaiselle seitsemännellä kierroksella.

Seitsemännen kierroksen aloitti kymmenen pelaajaa ja peliparit tuloksineen olivat seuraavat:
Janne Helanto PVK - Kim Laine EBK 13 - 60 (helannon 6. kierroksen peli)
Jari Suomalainen P-HBK - Arto Kauhanen HBK 60 - 19
Sami Rokkanen Saibi - Markku Ijäs 27 - 60
Miikka Hirvonen HyvBK - Markku Koponen HSK 26 - 60
Jarno Ahola EBK - Lassi Rontu HyvBK 60-54Pietarsaaresta kotoisin ja nykyisin Espoon Biljardikerhoa edustava Jukka Kontio oli neljällä voitollaan ja hyvillä tappiopisteillään koko turnauksen kymmenes ja jäi ns. pimeälle alueelle KABIKE palkintoja ajatellen. Hieno turnaus kuitenkin Kontsalla joka kunnostautui varsinkin Altti Helläkosken kanssa loppupeleissä upeilla aktiivisilla tuomarisuorituksilla palvellen hyvin loppupelien pelaajia.

KABIKE palkitsi turnauksessa parhaan 3v, 2v ja 1v pelaajan:
Yhden voiton paras pelaaja: Ville Pasanen Ritz
Kahden voiton paras pelaaja: Joni Ahola EBK
Kolmen voiton paras pelaaja: Tuomo Träff EBK


Lappeenrannan Saibi:a edustava Sami Rokkanen oli koko turnauksen yhdeksäs viidellä voitollaan. Viimeisen niitin arkkuun antoi HyvBK:n Markku Ijäs lukemin 27-60. Vain kahdeksan pistettä lisää Sami Rokkaselle turnauksessa olisi taannut hänelle KABIKE:n parhaan palkinnon mikä meni nyt Hyvinkään Biljardikerhon Miikka Hirvoselle. Rokkanen pelasi kuitenkin jälleen upean turnauksen.


Hyvinkään RG-kilpailun voittaja kahden viikon takaa oli viime vuonna Espoon avoimien finaalissa Markku Koposta vastaan. Tänä vuonna tuosta finaalista nähtiin "uusinta" kilpailujen seitsemännellä kierroksella, kun piikillä olleet Hirvonen ja Koponen kohtasivat jälleen - ja samalla pöydällä jolla viime vuonna pelattin finaali. Hirvonen ei saanut revanssissa voittoa, eli tälläkin kertaa joutui poistumaan tappion kanssa häviten Koposelle lukemin 26-60. Miikka Hirvonen teki kuitenkin kisoissa 38 sarjan ja nappasi sillä KABIKE palkinnon itselleen. Myös paras KABIKE palkinto pelaajalle joka ei yllä palkinnoille, meni Hibzulle, vuoden 2011 Kaisan Suomenmestarille.


Todella huippubiljardia viime ajat esittänyt Lassi Rontu (kuvassa vasemmalla), Hyvinkään ruisku, oli koko turnauksen kuudes. Erittäin ennakkoluulotonta hyökkäyspeliä pelaava Lassi on yksi tulevaisuuden voittajista, mutta nyt tie katkesi kuitenkin kokeneemmille Markku Koposelle ja Jarno Aholalle. Lassi johtikin Aholaa heti seitsemännen kierroksen alkuun 31-0 ja vielä 41-9, mutta joutui taipumaan 54-60. Lassin vieressä kuvassa oikealla (tuomarina) on Erkki Tähtinen, vuoden 2013 kaisan MM-kilpailujen ylipäällikkö.


Espoon Biljardikerhoa nykyisin edustava Kimi Laine nappasi turnauksen pienimmän pokaalin ja viidennen sijan kirjekuoren. Kimi pelasi yhteensä kuusi voittoa turnauksessa, mutta rahkeet ei enää riittänyt pidemmälle vaan 8. kierroksella tuli noutaja Markku Ijästä vastaan lukemin 24-60. Hieno ja tehokas kilpailu Kimiltä, joka mm. täräytti seurakaveriaan Tuomas Komia vastaan heti kisojen avauskierroksella 36 pisteen sarjan.

Kahdeksas kierros kun alkoi niin mukana oli enää viisi pelaajaa jäljellä. Näistä viidestä pelaajasta peräti kolme olivat vielä puhtaalla mikä tarkoitti vielä pitkää sunnuntai-iltaa. Viimeiset viisi pelaajaa taistelivatkin peräti neljä tuntia vielä ennen kuin turnaus tuli päätökseensä.

Kahdeksas ja yhdeksäs kierros:
Kim Laine EBK - Markku Ijäs HyvBK 24 - 60
Jari Suomalainen P-HBK - Markku Koponen HSK 26 - 60
Jarno Ahola EBK - Jari Suomalainen P-HBK 19 - 60
Markku Ijäs HyvBK - Markku Koponen HSK 60 - 38Viime vuoden voittaja Helsingin Suomalaisen Klubin Markku Koponen oli tänä vuonna koko turnauksen neljäs seitsemällä voitollaan. Sunnuntaina heti aamusta Koponen koki tappion 34-60 Jarno Aholalle, mutta voitti kuitenkin neljä peliä perätysten sunnuntaina. Lähes tulkoon kaiken mahdollisen urallaan voittaneen Markku Koposen tie päättyi sitten yhdeksännellä kierroksella nimikaimalleen Markku Ijäkselle lukemin 38-60. Koponen tiedetään hyvänä All-around pelaajana sillä hän voitti viime kaudella kaksi kertaa kaisan RG-kilpailun ollen koko RG-sarjan kakkonen ja voitti kaupan päälle Karan ja Pyramidin SM-kullat. Markku Koponen lähteekin lokakuussa taas Pyramidibiljardin MM-kilpailuihin Valko-Venäjällä.

Kun kolme pelaajaa oli turnauksessa jäljellä, oli heistä ainoana puhtaalla Markku Ijäs yhdeksällä suoralla voitolla. Hän sai vastaansa tässä vaiheessa Jarno Aholan, joka oli juuri kärsinyt tappion Jari Suomalaiselle joka puolestaan oli piikillä saatuaan aikaisemmin Markku Koposelta tappion.

Kymmenes kierros:
Jarno Ahola EBK - Markku Ijäs HyvBK 60 - 15

Ahola pelasi aivan huippuottelun jättämättä Ijäkselle mitään mahdollisuuksia. Markku Ijäs selviytyi tappiosta huolimatta suoraan finaaliin, koska oli yhden kierroksen peleissä edellä. Semifinaalissa kohtasivat tämän jälkeen Jarno Ahola ja Jari Suomalainen jotka ottivat yhteen turnauksessa jo toisen kerran.

Semifinaali:
Jarno Ahola EBK - Jari Suomalainen P-HBK 60 - 48

Ottelu alkoi Jari Suomalaisen hallinnassa, mutta lopussa Jarno Ahola paransi otteitaan ja pystyi nousemaan kannoille tilanteeseen 47-48. Seiftitilanteessa Suomalainen liruttaa hiljaa kaisaa Aholan kiven eteen, mutta hiljainen vauhti ja kaisan keskipisteen ylitys käänsi aavistuksen verran kaisaa vinoon mistä Aholalle avautui pieni paikka. Ahola tarttui tähän oljenkorteen ja läväytti nupit kaakossa kaisan keskelle ja sai kaksi nakkia tarvittavaan parttiin ja finaaliin.


Jari Suomalainen on pelannut aivan upean syksyn ja nousi tällä kolmannella sijallaan kokonaisrankingin kärkeen. Lahden P-HBK:a edustava Suomalainen pelaa todella tehokassa peliä ja pussitusvarmuus on kasvanut räjähdysmäisesti viime aikoina.

Finaali:

Markku Ijäs HyvBK - Jarno Ahola EBK 12 - 60

Hyvinkää Markku Ijäs ei enää ollut parhaimmassa terässään finaalissa vaan joutui taipumaan Jarno Aholalle joka puolestaan puhkui kuin nuoruuden innolla palloja säkkiin ja voitti ottelun selkeästi n. 20 minuutin ottelussa. Jarno sai vahvan yliotteen heti pelin alkuun lyömällä valkoisen vallin kautta pussiin ja tähän yhteensä 29 pisteen sarja mikä näytti jo ratkaisevan ottelun kulun heti lähtöön.


Hyvinkään kokenut Markku Ijäs pelasi kuin takavuosien huippuaikoina, kun peräti kaksi hänen vastustajistaan jäi tyystin nollille turnauksen aikana. Yhdeksän voittoa putkeen kilpailussa kuin kilpailussa on todella upea suoritus, vaikka se ei tällä kertaa riittänytkään ihan voittoon asti.


Jarno Ahola pelasi todella tehokkaasi heti turnauksen alusta, kun kolme ensimmäistä vastustajaa saivat yhteensä vain 48 pistettä. Pieni väsähdys meinasi iskeä lopussa ja Jarno Ahola ei saanut otetta Jari Suomalaisesta kahdeksannella kierroksella, mutta tämän jälkeen "Jackson" nousi takaisin huipputasolle ja otti tarvittavat kolme voittoa perätysten ja voittoon. Edellisestä kaisan RG-voitosta Jarnolla oli vierähtänyt jo seitsemän vuotta, mutta vuoden 2004-05 kaisan Suomenmestari on viimeisen kahden vuoden aikana osoittanut olevansa todellinen all-around pelaaja sillä hän on nyt Espoon avoimien lisäksi tällä vuosikymmenellä voittanut mm. Pyramidin SM-kultaa, Karan SM-pronssia ja 1-divisioonan RG-kilpailun.


Espoon Avoimien kolme parasta: Ahola Jarno EBK (keskellä), Ijäs Markku HyvBK (oikealla) ja Suomalainen Jari P-HBK (vasemmalla)

Lopputulokset Kaisa RG4 Espoon Avoimet 29.-30.9.2012
1 Ahola Jarno EBK - 10/619
2 Ijäs Markku HyvBk - 9/567
3 Suomalainen Jari (3) P-HBK - 8/554
4 Koponen Markku HSK - 7/492
5 Laine Kim EBK - 6/438
6 Rontu Lassi HyvBK - 5/380
7 Kauhanen Arto HBK - 5/352
8 Hirvonen Miikka (4) HyvBk - 5/348
9 Rokkanen Sami SaiBi - 5/340
10 Kontio Jukka EBK - 4/323
11 Pomell Petri HyvBK - 4/319
12 Hellström Jon PPK - 4/306
13 Helanto Janne PVK - 4/305
14 Tunturi Kari (5) OBK - 4/273
15 Vänskä Sami HBK - 4/265
16 Träff Tuomo EBK - 3/281
17 Kiviaho Tero (1) KoKa - 3/267
18 Vulli Janne TBK - 3/254
19 Laitila Juha (7) HyvBk - 3/226
19 Kovalainen Jouko HBK - 3/226
21 Ruuskanen Jyrki SaiBi - 3/216
22 Ahola Joni EBK - 2/212
23 Helläkoski Altti EBK - 2/203
24 Harju Jukka EBK - 2/191
25 Laurila Vesa HyvBk - 2/187
26 Grünn Lennart P-HBK - 2/185
27 Juhanila Markku P-HBK - 2/184
28 Vainikka Mika SaiBi - 2/177
29 Träff Teemu EBK - 2/176
30 Larinen Simo EBK - 2/175
31 Kelokaski Jouni EBK - 2/171
32 Tainio Jarmo PVK - 2/167
33 Nyman Jarmo JBS - 2/153
34 Asikainen Petri KK-79 - 2/138
35 Mäkinen Ilkka I-HBS - 2/135
36 Pasanen Ville (2) Ritz - 1/170
37 Sipiläinen Jani LK - 1/166
38 Martikainen Klaus IBK - 1/157
38 Heikkinen Jouna I-HBS - 1/157
40 Nikitin Jyrki PVK - 1/153
41 Asp Kaj EBK - 1/149
42 Lämsä Seppo OBK - 1/136
43 Jarkko Matti MLS - 1/130
44 Ruotsi Pekka PVK - 1/126
45 Karlsson Harri HyvBk - 1/124
46 Ahola Risto EBK - 1/122
47 Hämäläinen Simo HyvBk - 1/121
47 Jäntti Joni EBK - 1/121
47 Heikkinen Jari I-HBS - 1/121
50 Hämäläinen Matti PVK - 1/120
51 Komi Tuomas (6) EBK - 1/113
52 Koskinen Tomi KoKa - 1/111
53 Voutilainen Reijo FoBia - 1/110
54 Tähtinen Erkki HSK - 1/107
55 Lahtinen Harri P-HBK - 1/105
56 Ajomo Martti RKS - 1/102
57 Särkisilta Jesse EBK - 1/93
58 Muurimäki Tuomas PVK - 1/87
59 Järvelä Heikki KoKa - 1/76
60 Päivinen Tero S-rock - 1/60
61 Stark Mika EBK - 0/102
62 Tarvainen Juha IBK - 0/100
63 Kalliomäki Pentti EBK - 0/95
64 Thoménius Kari (8) HBK - 0/91
65 Airaksinen Niko HyvBk - 0/86
66 Ahokas Jussi SaiBi - 0/81
66 Keto Vesa PPK - 0/81
68 Pekkanen Hannu TBiK - 0/73
69 Häkkinen Juha PPK - 0/69
69 Kaikko Mika BK - 0/69
71 Broman Petteri I-HBS - 0/65
71 Rautakoura Jouni HBK - 0/65
73 Pollari Kari HyvBk - 0/64
74 Juslin Petja HyvBK - 0/62
75 Heikkinen Pertti PVK - 0/50
76 Parviainen Jukka RB - 0/44
77 Saarinen Ari EBK - 0/42
78 Saarinen Santeri EBK - 0/34
Turnauksen pisin sarja: Markku Koponen 42

Espoon Avoimien tulosseurantaSuomen Biljardiliitto ja Espoon Biljardikerho kiittää kaikkia pelaajia, kakkossalia Puh.veli-klubia, kaikkia järjestäjiä ja avustajia jotka antoivat talkooapua turnauksen aikana. Suuri kiitos kaikille!

Seuraava RG-kilpailu pelataan 13.-14.10.2012 Kotkan Karhulassa Kaisa-Karhujen isännöimänä.