Erityistä tukea tarvitsevien Päijät-Hämeen mestaruuskilpailu

28.4.2015


Riikonen Sanna ja Jussi Kuosa. Kuva: Esa Lukkarinen
Riikonen Sanna ja Jussi Kuosa. Kuva: Esa Lukkarinen
Riikonen Sanna ja Jussi Kuosa. Kuva: Esa Lukkarinen
Riikonen Sanna ja Jussi Kuosa. Kuva: Esa Lukkarinen

Orimattilan toimintakeskus järjestää Päijät-Hämeen kehitysvammaisten mestaruuskilpailun 9.6.2015 Lahden City-Poolissa.

Ohjaaja Esa Lukkarinen ja pelaajat Orimattilan toimintakeskuksesta olivat mukana helmikuun alussa Helsingin Ritz Biljardissa pidetyssä kehitysvammaisten SM-kilpailussa. Siitä he saivat kimmokkeen järjestää oman turnauksen, joten nyt he järjestävät oman kilpailun Päijät-Hämeen alueen kehitysvammaisille. Pelimuotona on poolin 8-pallo.

Kilpailun järjestäjänä toimii Orimattilan toimintakeskus PhSotey peruspalvelukeskus Aava –liikekeskus.

Ohjaaja Esa Lukkarinen:

- Biljardihan on mitä soveltuvin lievästi kehitysvammaisten harrastelaji! Biljardin pelaaminen on mainio ryhmäyttävä, sosiaalinen, käsien ja koordinaatiota kehittävä seurustelupeli!

- Meillä Orimattilan toimintakeskuksessa on 11-12 miestä ja naista jotka harrastavat biljardia. Toimintakeskuksessa ollaan tehty myös ns. erityismailoja joilla hieman huonommankin käsikontrollin omaavat osuvat palloon ja tämä lisää keskuksen harrastajamäärää entisestään.

- Olemme osallistuneet useisiin järjestettäviin kohderyhmälle tarkoitettuihin turnauksiin joista jännittävin ja odotetuin on kerran vuodessa järjestettävät kehitysvammaisten biljardin SM-kisat. Toimintakeskuksessa on oma vanha, mutta pelittävä bilispöytä, (peli kasattiin yhdessä palasista toimintakuntoon) jonka pelaaminen on ainakin kerran viikossa lisätty viikkotoimintaan, yleensä perjantaisin viikonloppuun virittäytyen ja rennosti musiikkia siinä ohessa kuunnellen.

- Biljarditurnauksia kaivataan toimintakeskuksellamme ja kun sellaisia ei ollut lähiaikoina tiedossa niin päätimme itse järjestää Päijät-Hämeen erityistä tukea tarvitsevien biljarditurnauksen joka käydään 09.06.2015.

- Lahtelainen City-Pool sali lähti innokkaasti mukaan turnauksen järjestämiseen ja saimme sieltä 7 pöytää noin puoleen hintaan normaalista sekä ottelukaavioita laativan järjestelmän käyttöoikeuden että nettiyhteyden joissa olisi mitalipelit tarkoitus näyttää kavereiden ja läheisten katsottavaksi. City-Poolilta saatiin lupa myös käyttää heidän oman netissä olevan mainoksen pohjaa kisajulisteitta varten, joka on lähetetty kaikille Lahden ja Päijät-Hämeen alueen kehitysvammaisten toimijoiden keskuksiin.

- Kisoihin osallistumismaksuksi päätettiin 6 e jonka olisi tarkoitus peittää pöytävuokrakulut sekä palkintojen hinnan mutta jos rahaa jää vielä niin käytämme sen tulevien turnauksien kassapohjaksi.

- Kaikenlainen isompien kisailujen odottelu lisää toimintakeskuksessa tunnelmaa ja lisää harjoittelumääriä sillä kaikkihan kuitenkin mitalia itselleen toivoisi joka tuntuisi olevan todella iso asia heille. Mutta tappion karvainen kalkkikin niellään yleensä hienosti ja sitten vain päätetään että seuraavalla kerralla sitten ja lisää harjoittelua niin hyvä tulee!

- Kiitos kun olette näin aktiiveja kehitysvammaisten asiaa ajamassa joka lämmittää myös meidän heidän kanssaan toimivien ohjaajien sydäntä!

- Liitteenä myös kahden Orimattilan toimintakeskuksen biljardiharrastajan kuvat kaksin kappalein jotka he ovat monesta kuvasta itse valinneet ja antaneet julkaisuluvan kuville. Kuvassa Jussi Kuosa ja Riikonen Sanna.

Keväisin terveisin: 

Esa Lukkarinen Ohjaaja

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä (PHSOTEY) ´

Orimattilan toimintakeskus